Medvehagyma szedése – csak óvatosan!
A medvehagyma az egyik első tavasszal termő fűszernövény. Ideális salátákhoz, pestohoz, gyógynövényvajhoz vagy mártogatóshoz. Ám, ha medvehagymát keresel az erdőben, néhány dolgot érdemes szem előtt tartani.
Anna Kremer (képünkön) a Meschede Erflinghausenből gyógynövényszakértő: néhány évvel ezelőtt vadon élő gyógynövény- és gyógyító oktatónak készült. Azóta is rendszeres tárlatvezetésekkel ismerteti meg az érdeklődőket a vadon élő gyógynövények világának sokszínűségével. Jelenleg fókuszban: medvehagyma.
„ Jelenleg szinte minden nap eszünk medvehagymát ” – mondja Anna Kremer. „ Salátába, vagy gyógynövényvajjal, vagy túrós mártogatósban. ” Pestoként is eláll tovább. A háza mögötti gyógynövényes kertjében sok medvehagyma nő; csodálatosan friss zölden ragyog a napon.

De: Ha nem terem a kertben medvehagyma, mi van akkor? „ Itt a faluban az emberek néha elmennek a szomszédokhoz és megkérdezik. Vagy bemennek az erdőbe. Sok hely van ott ” - mondja Kremer Anna. Az interneten található „Mundraub alkalmazás” segítségével nyilvános medvehagyma-helyeket kereshet.

Néhány dolgot azonban érdemes szem előtt tartani: Először is ne a természetvédelmi területen válogass – azon kívül pedig csak annyit, amennyit a saját étkezésedhez kell. Szóval jó maroknyi.

„Ha egy füvész kiszed valamit az erdőben, utána nem láthatod ” – mondja Anna Kremer.” Itt-ott kiválaszt valamit, hogy a természet ne sérüljön.”
És annak érdekében, hogy ne sérüljön meg, amikor saját maga szedi a medvehagymát, a második pont fontos. „Ne keverje össze a leveleket más mérgező növényekkel!”

Az összetéveszthetőség veszélye a foltos arummal


Mivel lehet összetéveszteni a medvehagymát? „ A gyöngyvirág nagyon hasonlóan néz ki. De csak valamivel később nő meg, mint a medvehagyma ” - mondja a vadfűszakértő. „ A medvehagymával egy időben, és gyakran nagyon közel, foltos arum nő. És elég mérgező! ”
A foltos arumot a leveleken lévő sötét foltok alapján lehet megkülönböztetni. A fiatal növényeknél azonban néha csak nagyon halvány foltok vannak, amelyeket figyelmen kívül lehet hagyni.
„Másrészt az arum levele nem egyenesen a szár tövéhez tapad, hanem fordított V-t alkot ” – magyarázza Kremer Anna. „ És ez más a medvehagyma esetében.” És ha teljesen biztosra akarsz menni: dörzsölj meg egy levelet az ujjaid között – akkor azonnal érezni fogod a csodálatosan friss medvehagyma illatát.
Heinz Krischer - WDR


2025.04.13 13:58:26


© Esti Újság - Hírek és Bulvár minden mennyiségben!

© Esti Újság - 2025 - Hírek és Bulvár minden mennyiségben!