Ebben a napszakban a kávé csökkenti a halálozás kockázatát
Egy új tanulmány szerint a reggeli kávé a legjobb a szervezet számára. Felmerült a halálozás kockázatát csökkentő ideális mennyiség is. Ígéretes újdonság van a kávé szerelmeseinek, különösen azoknak, akik inkább a reggeli órákban részesítik előnyben a koffeint.

Egy több mint 40 000 amerikai felnőtt bevonásával készült új amerikai tanulmány szerint a kávéfogyasztás időzítése ugyanolyan fontos lehet a hosszabb élethez, mint az elfogyasztott mennyiség. Korábbi tanulmányok a mérsékelt kávéfogyasztást számos egészségügyi előnnyel hozták összefüggésbe, beleértve a 2-es típusú cukorbetegség, a szívinfarktus és a stroke kockázatának csökkenését.
Az eddigi kutatások azt mutatják, hogy a kávéfogyasztás nem növeli a szívbetegségek kockázatát, sőt úgy tűnik, hogy csökkenti egyes krónikus betegségek kockázatát - magyarázza Lu Qi, a Tulane Egyetem Közegészségügyi Karának professzora. Tekintettel a koffein testünkre gyakorolt hatásaira, azt akartuk kideríteni, hogy a napszak, amikor kávét iszol, hatással van-e a szív egészségére - magyarázza Lu Qi, aki két különböző kávéfogyasztási mintát azonosított az amerikaiak körében.
Az első csoport, amely a résztvevők 36%-át tette ki, a reggeli ivók voltak, akik a kávéfogyasztásukat hajnali 4 és dél között koncentrálták. A második csoport, amely a résztvevők 14%-át tette ki, az egész napos kávéivók voltak, akik kávéfogyasztásukat egész napra és az esti órákra osztották. A fennmaradó 48% nem kávézott.
Ezeknek az embereknek a követése átlagosan 9,8 éven keresztül lenyűgöző eredményeket hozott. Azok a kávéfogyasztók, akik reggel kávét ittak , 16%-kal alacsonyabb kockázatot jelentettek a minden ok miatti halálozásban, és 31%-kal alacsonyabb a szívbetegség miatti halálozás kockázata, mint a nem kávézóké.
Ezzel szemben nem csökkent szignifikánsan a halálozási kockázat azoknál az egyéneknél, akik a kávéfogyasztást a nap folyamán szétosztották a nem ivókhoz képest.
Az előnyök a mérsékelt kávéfogyasztás mellett voltak a legkifejezettebbek, különösen a reggeli kávéfogyasztók körében, akik naponta két-három csésze kávét fogyasztottak. Ezeknél az egyéneknél 29%-kal alacsonyabb volt az általános mortalitás kockázata a nem kávét fogyasztókhoz képest. A nagy mennyiségű kávét fogyasztóknál (napi háromnál több csésze) 21%-kal alacsonyabb volt a halálozás kockázata, míg a könnyed reggelizőknél (egy csésze vagy kevesebb) még mindig 15%-kal alacsonyabb a kockázata.
A szívre gyakorolt előnyök különösen figyelemre méltóak voltak: a mérsékelt reggeli kávéfogyasztóknál 48%-kal alacsonyabb volt a szívkomplikációk miatti halálozás kockázata. A nagy mennyiségű kávét fogyasztóknak továbbra is 39%-kal volt alacsonyabb a szív- és érrendszeri halálozás kockázata, míg a kevésbé kávéfogyasztóknak 35%-kal alacsonyabb volt a kockázata. Ezek az összefüggések akkor is megmaradtak, amikor a kutatók olyan különféle tényezőket vettek figyelembe, mint az életkor, a nem, az etnikai hovatartozás, a jövedelem, az iskolai végzettség, a dohányzás állapota és a már meglévő egészségügyi állapotok.
Eredményeink azt sugallják, hogy nem csak az számít, hogy iszik -e kávét vagy mennyit iszik, hanem az is, hogy a nap mely szakában iszik kávét. De miért lehet hasznosabb a kávé reggel? A kutatók két lehetséges mechanizmust javasolnak. Először is, a délutáni vagy esti kávéfogyasztás megzavarhatja természetes cirkadián ritmusunkat, különösen a melatonintermelésre gyakorolt hatása miatt. Korábbi klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a késő esti erős kávéfogyasztás 30%-kal csökkentheti az éjszakai melatonintermelést. Mivel a melatonin kulcsfontosságú szerepet játszik biológiai óránk szabályozásában, és összefüggésben áll a szív- és érrendszeri egészséggel, a melatonintermelés megzavarása érvénytelenítheti a kávé egyes lehetséges előnyeit.
A második mechanizmus a kávé gyulladáscsökkentő tulajdonságaihoz kapcsolódik. Testünk természetesen magasabb szintű gyulladásos markereket termel reggelente, amelyek a nap folyamán fokozatosan csökkennek. Ezért a kávé gyulladáscsökkentő vegyületeinek fogyasztása a reggeli órákban nyújthatja a legnagyobb előnyt, amikor szervezetünknek a legnagyobb szüksége van rájuk.
2025.02.17 08:12:34