Omlós, gluténmentes cseresznyés pite, amiben alig van cukor - nasi, hétvégére
Nemrég vendégségbe készültünk, ahol a házigazdák elég szigorú diétát folytatnak. Mégsem szerettem volna üres kézzel érkezni, ráadásul mi is kívántunk valami finomságot a családdal. Így született ez a borzasztó egyszerű sütemény, amely végül minden várakozást felülmúlva úgy fogyott el, hogy alig tudtam egy szeletet lefotózni belőle.
Nemrég vendégségbe készültünk, ahol a házigazdák elég szigorú diétát folytatnak. Mégsem szerettem volna üres kézzel érkezni, ráadásul mi is kívántunk valami finomságot a családdal. Így született ez a borzasztó egyszerű sütemény, amely végül minden várakozást felülmúlva úgy fogyott el, hogy alig tudtam egy szeletet lefotózni belőle.

Az elkészítésnél rizslisztet használtam, hogy a tészta gluténmentes legyen, de nyugodtan csi-nálhatjuk sima lisztből is, és választhatunk hozzá másik gyümölcsöt is. Mivel a cseresznye vi-szonylag édes, én csak egy kis vaníliás cukorral szórtam meg, így alacsonyan tudtam tartani a hozzáadott cukor mennyiségét, és diétásabb maradhatott a süteményem. Ha fanyarabb gyü-mölcsöt választunk hozzá, akkor szükség lehet még egy kis cukorra az elkészítéséhez.
Mivel sokan csak a tojás fehérjére érzékenyek, így aztán ez a recept nekik is tökéletes lehet. Ráadásul a most elkészült sütemény tejet sem tartalmaz, mert a tejfölt vegán tejfölre cseréltem.

Hozzávalók:
A tésztához:
175 g rizsliszt
1 ek porcukor
1 tojás sárgája
1 ek vegán tejföl (lehet sima tejföl is)
1 csipet só
75 g hideg margarin (ha tejmentesen étkezünk, figyeljünk, hogy ez is vegán legyen!)

A töltelékhez:
2-3 ek lekvár (én alacsony cukortartalmú, házi ringló lekvárt használtam, ami adott egy kis fanyar ízt a süteménynek, de bármilyen más bogyós gyümölccsel jól járunk).
1 cs vaníliás cukor
30-40 dkg cseresznye (nekem ez volt a fagyasztóban, de ez is helyettesíthető például meggyel vagy szilvával)
fahéj, ízlés szerint.

Elkészítése:
Ez a sütemény némi előkészítést igényel, ugyanis a tésztánkat legalább egy órán át pihentetni kell a hűtőben. Arra figyeljünk, hogy a hozzávalókat nagyon gyorsan kell összedolgozni, hogy a kezünk melegével ne „süssük” meg idő előtt a tésztát. Először keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd adjuk hozzá a tojássárgáját és a margarint hidegen, felkockázva, és az egészet gyors mozdulatokkal dolgozzuk össze. A kész sütialapot tekerjük fóliába és tegyük legalább egy órára a hűtőbe.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A kiengedett, kinyomkodott gyümölcsöt keverjük össze a vaníliás cukorral és a fahéjjal.
A lehűtött tésztát lisztezett (itt is rizslisztet használtam) felületen nyújtsuk ki 1,5 cm vastagsá-gúra, ne lepődjünk meg, kicsit morzsalékos lesz, de azért lehet vele dolgozni. Ezt követően óvatosan tegyük kivajazott piteformába, és nyomkodjuk le, hogy mindenhol egyenletes legyen a tészta. Nekem kicsit széttört, így kipótolgattam a leesett darabokkal a hiányzó részeket.
Ha egyenletesen lesimítottuk a tésztát, kenjük meg a tetejét a lekvárral, majd szórjuk rá a gyümölcsöt is és tegyük a forró sütőbe. 35 percig süssük, de 10 perc után vegyük vissza a hő-fokot 175-re. Ha kihűlt, könnyebb szeletelni, de melegen is nagyon finom!


2025.01.19 09:07:00


© Esti Újság - Hírek és Bulvár minden mennyiségben!

© Esti Újság - 2025 - Hírek és Bulvár minden mennyiségben!