Ha szilveszter, akkor virsli!
Ki tudja, miért alakult így, de Magyarországon az egyik legnépszerűbb szilveszteri étel a virsli. Gyorsan elkészíthető, így talán ez az oka annak, hogy a december végi házibulik nem léteznek e finom húskészítmény nélkül.
A virslievés története A virsli hazánkban is nagyon népszerű, pedig nem tipikusan magyar étel. A 19. században vettük át a bécsiektől a virslievés szokását. Ennek izgalmas története van! 1805-ben egy Johann Georg Lahner nevű hentes készítette el az első virslit a Monarchia fővárosában. A férfi Frankfurtból származott, ahol már ismert volt a hosszúkás, vékony húsrudacska, a würstel, amelyet pépesített disznóhúsból készítettek. Lahner azonban újított a recepten, de ezt a szigorú előírások miatt csak Bécsben tehette meg. A sertéshúshoz marhahúst kevert, fűszerezte, juhbélbe töltötte, majd megfüstölte, végül pedig megfőzte. Így jött létre az első bécsi virsli, mely hamar nagy népszerűségre tett szert. A munkásemberek és az előkelő társaság tagjai gyorsan megkedvelték a finom ételt, maga I. Ferenc császár is gyakran ezt reggelizte. Eleinte késsel és villával ették, egy divatdiktáló grófnőnek köszönhetjük, hogy ma a kezünkbe fogva, mustárba mártva fogyasztjuk a virslit. Még mi tudható a virsliről? Ma már többféle virslifajta létezik: a juhbelesen kívül a boltokban műbeles virsli is kapható. A sertésvirsliken kívül a baromfivirsliknek is nagy keletje van. De nem szilveszterkor! A babona szerint ugyanis ilyenkor csak malachúsból készült étel kerülhet az asztalra, a tyúk ugyanis elkaparja a szerencsét. Ezért van az, hogy decemberben megnő a hentesek, virsliárusok forgalma. Ha te is időben szeretnéd beszerezni a szilveszteri menühöz ezt a terméket, keresd fel a KolbászPosta.hu oldalt, ahol most akciósan juthatsz hozzá a legfinomabb sertésvirslikhez, köztük a Kométa roppanós, ínyenc bécsi virslihez is. A piacon ez az egyik legkedveltebb termék, ami nem is csoda, hiszen bükkfán füstölték, a hústartalma pedig 80%, az előírt 51%-kal szemben. Ízének jellegét a bors, a szerecsendió és a fűszerpaprika adja. A szilveszteri virsli Bár tény, hogy szilveszterkor fogy a legtöbb a finom húsrudacskából, virslit a hétköznapokon is szoktunk enni. Különösebb oka nincs annak, miért ezzel búcsúztatjuk az óévet. Talán mert könnyen beszerezhető, olcsó és gyorsan elkészíthető. Ráadásul nagyon jól illik a többi ételhez is, amit a babona szerint ilyenkor fogyaszthatunk. Lencsesaláta vagy lencsefőzelék mellé is ehető virsli, akár sütve is. De az újévi frankfurti leves is elképzelhetetlen nélküle: ebbe tényleg csak frankfurti virsli való! Szerencsére ez is kapható a KolbászPosta.hu oldalán, akár még a rendelés napján megérkezhet: hűtve szállítva jut el hozzánk. Szilveszterkor különösen tartsuk be a virslifőzés szabályait, hogy a vendégek élvezhessék a finom falatokat! Mivel a virsli már meg van főzve, elég melegíteni: 5-10 perc alatt fogyaszthatóvá válik, ha forró vízbe tesszük és lefedjük. Jó étvágyat kívánunk hozzá!
2021.12.18 12:35:37


© Esti Újság - Hírek és Bulvár minden mennyiségben!

© Esti Újság - 2025 - Hírek és Bulvár minden mennyiségben!