Káposzta receptek az őszi betegségek ellen
A káposzta külső levelei az egyik legjobb E-vitamin forrása a szervezetnek. A nyers fejes káposzta, de a savanyú káposzta is nagyon sok C-vitamint tartalmaz, valamint magas vas-, kalcium- és kalcium tartalma. De bővelkedik A,-B6-, B12-, D-, és K-vitaminban is. A káposztában található kén is, ennek köszönheti jellegzetes illatát.
A kén azonban nem csak a káposztát azonosító illatért felelős, hanem segíti a szervezet baktériumokkal szembeni ellenállását. És akkor a vadkáposztaként kevésbé ismert, inkább kelbimbóként emlegetett káposztaféléről és a kelkáposztáról ne is beszéljünk… Coleslaw, avagy amerikai káposztasaláta Hozzávalók: • 50 dkg káposzta • 2 sárgarépa • 1 lilahagyma • 1 alma Öntet hozzávalói • 1,5 dl majonéz • 1 dl tejföl • 1-2 teáskanál cukor • 1 teáskanál dijoni mustár • fél citrom leve • fél mokkáskanál só • fél mokkáskanál őrölt bors Elkészítés: A káposztát és a lilahagymát gyaluld, vagy vágd fel vékonyra. A sárgarépát és az almát pucold meg, mosd meg, és reszeld le egy nagyobb lyukú reszelőn. Tedd egy tálba a felszeletelt zöldségeket, majd alaposan forgasd össze. Az öntet hozzávalóit keverd simára. Ízlés szerint készítheted édesebbre, vagy több citromlé hozzáadásával savanykásabbra. Öntsd a káposztás keverékre, majd jól forgasd össze, hogy az öntet mindenhol befedje. A kész salátát helyezd pár órára, vagy akár egész éjszakára a hűtőbe, hogy összeérjen, és az ízek kellően átjárják. Kelkáposzta-főzelék Hozzávalók: • 1 nagyobb fej kelkáposzta • 4 nagyobb krumpli • 3 gerezd fokhagyma • 2 evőkanál liszt • 1 teáskanál pirospaprika • köménymag • só • bors • olaj Elkészítés: A kelkáposztát alaposan mosd meg, szeleteld fel – írja a Receptneked.hu. A krumplit pucold meg, vágd kockákra, és tedd fel annyi vízben főni, amennyi épp ellepi. Ha felforr, sózd, borsozd, add hozzá a köményt. Addig főzd, amíg minden puha nem lesz. Ez körülbelül 30 perc, majd készítsd el a rántást. Egy lábosban hevíts olajat, tedd bele a lisztet, és addig kevergesd, amíg világosbarna nem lesz. Akkor reszeld bele a fokhagymát, egy perccel később vedd le a lángról, és rakd hozzá a pirospaprikát is. Majd engedd fel vízzel, és öntsd a káposztához. Addig ne hagyd abba a keverést, amíg a főzelék nem kezd sűrűsödni. Főzd még öt percig, és hússal együtt, meleg tálald. Korhelyleves Hozzávalók: • 50 dkg savanyú gyalult káposzta • 20 dkg csülök ( lehetőleg füstölt ) • 1 szál füstölt házikolbász • 2 szál répa • 2 szál petrezselyem gyökér • néhány babérlevél • 3 gerezd fokhagyma • 1 fej hagyma • kevés őrölt pirospaprika • 3 kanál tejföl • 1 kanál liszt • kevés csombor (borsikafű) • só, őrölt bors A hagymát csíkokra vágjuk, a fokhagymát összenyomjuk. A csülköt felkockázzuk, a kolbászt felkarikázzuk. A savanyú káposztát megvagdossuk, hogy ne legyenek hosszúak a szálai, ha túl savanyú egy kicsit leöblítjük, majd bő vízzel feltesszük főni. Hozzáadjuk a felkockázott csülköt, a csíkozott hagymát, a fokhagymát, a csombort és néhány babérlevelet, majd addig főzzük, amíg a hús majdnem megpuhul. Beletesszük a karikázott, vagy hasábra vágott zöldségeket, majd rövid idő után hozzáadjuk a felkarikázott kolbászt. A főzőléből egy keveset kiveszünk, majd tejföllel és liszttel csomómentesre keverjük és behabarjuk vele a levest. Egy kevés őrölt pirospaprikát és borsot teszünk bele, majd ha szükséges sózzuk. Mivel a kolbász és a csülök is sós, így erre nem mindig van szükség.
2020.10.13 12:17:08


© Esti Újság - Hírek és Bulvár minden mennyiségben!

© Esti Újság - 2025 - Hírek és Bulvár minden mennyiségben!