A kén azonban nem csak a káposztát azonosító illatért felelős, hanem segíti a szervezet baktériumokkal szembeni ellenállását. És akkor a vadkáposztaként kevésbé ismert, inkább kelbimbóként emlegetett káposztaféléről és a kelkáposztáról ne is beszéljünk…
Coleslaw, avagy amerikai káposztasaláta
Hozzávalók:
• 50 dkg káposzta
• 2 sárgarépa
• 1 lilahagyma
• 1 alma
Öntet hozzávalói
• 1,5 dl majonéz
• 1 dl tejföl
• 1-2 teáskanál cukor
• 1 teáskanál dijoni mustár
• fél citrom leve
• fél mokkáskanál só
• fél mokkáskanál őrölt bors
Elkészítés:
A káposztát és a lilahagymát gyaluld, vagy vágd fel vékonyra. A sárgarépát és az almát pucold meg, mosd meg, és reszeld le egy nagyobb lyukú reszelőn. Tedd egy tálba a felszeletelt zöldségeket, majd alaposan forgasd össze.
Az öntet hozzávalóit keverd simára. Ízlés szerint készítheted édesebbre, vagy több citromlé hozzáadásával savanykásabbra. Öntsd a káposztás keverékre, majd jól forgasd össze, hogy az öntet mindenhol befedje. A kész salátát helyezd pár órára, vagy akár egész éjszakára a hűtőbe, hogy összeérjen, és az ízek kellően átjárják.
Kelkáposzta-főzelék
Hozzávalók:
• 1 nagyobb fej kelkáposzta
• 4 nagyobb krumpli
• 3 gerezd fokhagyma
• 2 evőkanál liszt
• 1 teáskanál pirospaprika
• köménymag
• só
• bors
• olaj
Elkészítés:
A kelkáposztát alaposan mosd meg, szeleteld fel – írja a
Receptneked.hu. A krumplit pucold meg, vágd kockákra, és tedd fel annyi vízben főni, amennyi épp ellepi. Ha felforr, sózd, borsozd, add hozzá a köményt. Addig főzd, amíg minden puha nem lesz. Ez körülbelül 30 perc, majd készítsd el a rántást. Egy lábosban hevíts olajat, tedd bele a lisztet, és addig kevergesd, amíg világosbarna nem lesz. Akkor reszeld bele a fokhagymát, egy perccel később vedd le a lángról, és rakd hozzá a pirospaprikát is. Majd engedd fel vízzel, és öntsd a káposztához. Addig ne hagyd abba a keverést, amíg a főzelék nem kezd sűrűsödni. Főzd még öt percig, és hússal együtt, meleg tálald.
Korhelyleves
Hozzávalók:
• 50 dkg savanyú gyalult káposzta
• 20 dkg csülök ( lehetőleg füstölt )
• 1 szál füstölt házikolbász
• 2 szál répa
• 2 szál petrezselyem gyökér
• néhány babérlevél
• 3 gerezd fokhagyma
• 1 fej hagyma
• kevés őrölt pirospaprika
• 3 kanál tejföl
• 1 kanál liszt
• kevés csombor (borsikafű)
• só, őrölt bors
A hagymát csíkokra vágjuk, a
fokhagymát összenyomjuk. A csülköt felkockázzuk, a kolbászt felkarikázzuk. A savanyú káposztát megvagdossuk, hogy ne legyenek hosszúak a szálai, ha túl savanyú egy kicsit leöblítjük, majd bő vízzel feltesszük főni. Hozzáadjuk a felkockázott csülköt, a csíkozott hagymát, a fokhagymát, a csombort és néhány babérlevelet, majd addig főzzük, amíg a hús majdnem megpuhul. Beletesszük a karikázott, vagy hasábra vágott zöldségeket, majd rövid idő után hozzáadjuk a felkarikázott kolbászt. A főzőléből egy keveset kiveszünk, majd tejföllel és liszttel csomómentesre keverjük és behabarjuk vele a levest. Egy kevés őrölt pirospaprikát és borsot teszünk bele, majd ha szükséges sózzuk. Mivel a kolbász és a csülök is sós, így erre nem mindig van szükség.