hirdetés

Egy most 18 éves francia lány HIV-fertőzéssel született, 12 éve hagyta abba a gyógyszerszedést, azóta nem mutatható ki szervezetében az AIDS.

HIV

 

Sosem volt arra példa, hogy egy gyermekkori AIDS-fertőzött ilyen hosszú ideig tünetmentes, valamint ennyi ideje gyógyszeres kezelés nélkül nincs jelen vérében a vírus.

A tudósok kutatják, egyes páciensek hogyan képesek a gyógyszerszedés abbahagyása után HIV-mentesek maradni.

Az 1996-ban született lány AIDS-es édesanyjától fertőződött meg, még magzatként. Négyféle HIV-ellenes, úgynevezett antiretrovirális gyógyszert csak 3-6 éves korától adtak neki, a család döntése alapján hagyták abba a kisgyermek kezelését. Mintegy 12 évvel később, jelenleg a szervezetében már olyan alacsony a vírus jelenléte, hogy ki sem tudják mutatni, bár orvosai figyelmeztették: ez még változhat.

Az AIDS betegek között voltak már, akik a kezelés abbahagyása után hosszú ideig vírusmentesek voltak, de ez a jelenség csak azoknál volt tapasztalható, akik a vírusfertőzés utáni legrövidebb időn belül megkapták a gyógyszerkombinációt.

Például a Visconti-csoportnál, 14 felnőtt a fertőzés utáni 10 héten belül elkezdte szedni a négyféle antiretrovirális tablettát, az abbahagyás utáni 3 évig voltak HIV-mentesek. Egy, már születésekor AIDS-fertőzött amerikai kislány is gyorsan kezelés alá került, ő a gyógyszerszünet 2 évében volt vírusmentes. A résztvevők többségének átlagosan 7 évig nem lehetett vérében kimutatni a kór jelenlétét.

Valószínű, hogy a francia lány is azért egészséges immár  12 éve gyógyszerek szedése nélkül, mert orvosai hamar kúrára fogták. “Ez az első, alaposan dokumentált eset, amely bizonyítja azt az elgondolást, hogy gyerekeknél ugyanúgy lehetséges a hosszú idejű vírusmentesség, mint a felnőtteknél, ezek az esetek azonban igen ritkák” – magyarázta Asier Saez-Cirion, a párizsi Pasteur Intézet munkatársa.

Sharon Lewin, a Melbourne-i Egyetem professzora hozzátette, a francia tinédzser története minden HIV-páciens és -szakember számára inspiráló. Egyetlen esetleírás alapján azonban nem lehet megállapítani, kik azok, akiknél biztonsággal abba lehet hagyni a gyógyszeres kezelést és vírusmentesek tudnak maradni, ehhez nagy léptékű kutatások szükségesek – írja a BBC.