hirdetés

Egy új amerikai kutatás kimutatta, hogy mennyi veszélyes és rákkeltő anyagot tartalmaz a háztartási por. Káros, rákkeltő anyagok egész sorát tartalmazza a háztartások többségében található por az Egyesült Államokban – derült ki egy új tanulmányból.
kisbaba-telegraphA vizsgált háztartásokban vett porminta 90 százalékában találtak a kutatók tíz, egészségre veszélyes anyagot. Ezek az apró részecskék belélegzéssel vagy a bőrön keresztül kerülhetnek a szervezetbe. A tudósok szerint a leginkább veszélyeztetettek a padlón játszó kisgyermekek.

Az anyagok között volt a Kaliforniában 2011-ben rákkeltőnek minősített TDCPP égésgátló. Ez az anyag gyakran megtalálható a bútorokban, gyermekek számára készült termékekben és más háztartási cikkekben a George Washington Egyetem közegészségügyi kara által készített, az Environmental Science and Technology című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint.
Számos háztartási termékben – PVC-padlóban, kozmetikumokban, testápoló és tisztítószerekben, bútorokban és építőanyagokban – meglévő 45 olyan molekulát találtak a mintákban, amelyek egészségkárosítóak lehetnek.
A műanyagok rugalmasságát növelő DEPH ftálsav is gyakran jelen volt a mintákban. A ftálsavak kozmetikumokban, festékekben, ruhaanyagokban és játékokban találhatók meg. Egészségügyi problémák egész sorát – például gyermekeknél az intelligenciahányados csökkenését és légzési nehézségeket – hozzák kapcsolatba ezekkel a vegyületekkel.
A következő leggyakoribb kemikáliák a porban a fenol nevű aromás vegyületek és az égésgátlók. Találtak továbbá a textilek, pizzás dobozok és mobiltelefonok gyártásához használt perfluor vegyületeket is. Ezek immunrendszeri, emésztőrendszeri problémákat okozhatnak, illetve zavarhatják a belső elválasztású mirigyek működését.
A kutatás eredményei arra engednek következtetni, hogy az emberek – mindenekelőtt a gyermekek –naponta találkoznak a porban megtalálható olyan vegyületekkel, amelyek komoly egészségi problémát okozhatnak – mondta Ami Zota, a Washington Egyetem környezeti tudományokkal foglalkozó tanársegéde, a tanulmány egyik társszerzője.