hirdetés

Egy most fogalmazódó törvényjavaslat szerint megvonhatják a családi pótlékot azoktól, akik gyereküknek nem adatták be a 6 év alattiak kötelező védőoltásait. Eddig is kitétel volt ez a gyermekek számára az óvoda-, illetve iskolalátogatáshoz, azonban sokszor nem kérték el az oltási könyvet a szülőktől a beiratkozáshoz.

védőoltás

Mivel a családi pótlék juttatása a gyermek 3. életévétől a kötelező óvoda-, illetve iskolalátogatáshoz kötött, ezért a rendszer most sem fog nagyon változni, csupán annyi, hogy már a beiratkozáskor kérhetik az oltási könyvet.

A gyermeket tehát érdemes időben oltatni, így elkerülhető az intézménybe való felvétel visszautasítása, és ezzel a családi pótlék megvonása.

A juttatástól akkor is eleshet a szülő, ha a gyermek 20 napnál többet igazolatlanul hiányzik az óvodából, iskolások esetében 50 óra (kb. 10 nap) igazolatlan távolléttől szüntetik meg a támogatás folyósítását.

A legtöbb nyugat-európai országban a szülők belátására bízzák a védőoltások beadatását, mégis a WHO évek óta követendő példaként hozza fel a magyar rendszert.

Csak példaként: a Voices for Vaccines oltáspártiak által vezetett oldalon osztotta meg egy olyan 37 éves észak-angliai nő egészségügyi tapasztalatait, aki védőoltások nélkül nőtt fel. Beszámolója szerint úgy is, hogy a szülei nagyon odafigyeltek étkezésére és a higiéniára, az összes gyermekbetegséget megkapta. Volt kanyarós, mumpszos, rubeolás, megkapta a vírusos agyhártyagyulladás egy formáját, volt skarlátos, volt szamárköhögése, bárányhimlős, és évente volt mandulagyulladása. 30 éves kora előtt még HPV-t is diagnosztizáltak nála, de szerencsére minden betegségből sikeresen kikezelték orvosai, azonban saját gyerekeit rendszeresen beoltatta, elmondása alapján ők hozzá képest alig betegek.

Hazánkban az életkorhoz kötött betegségmegelőző vakcinák többségét hatéves korukig kapják meg a kicsik, amit később egy-egy emlékeztető oltás követ, de még az általános iskolai évek alatt.

A kicsik sokféle, régen nemegyszer halált okozó betegség – diftéria, tetanusz, szamárköhögés, járványos gyermekbénulás, pneumococcus, mumpsz, rubeola, kanyaró, illetve tuberkulózis – ellen kapnak védelmet. A védőoltások rendjét időről időre felülvizsgálják, így került 2014 szeptemberétől a kötelező oltások közé például a pneumococcus elleni vakcina.

A most születendő törvény szerint csak akkor járhatnak a gyermekek közösségbe, ha szüleik bemutatják a védőoltás beadását igazoló dokumentumot.

A tervek szerint az illetékes kormányhivatalnak az oltóorvos lenne köteles jelenteni arról, hogy kiket nem tudott beoltani. A szülőknek egy hónapon belül nemcsak pótoltatni, hanem igazolniuk is kell az aktuális védőoltás beadatását. A hivatal mindaddig felfüggeszti a családi pótlék folyósítását, amíg a vakcina beadása nem történik meg.