hirdetés

Még mindig van olyan iskolás, aki június óta várja a diákigazolványát de a mai napig nem készült el. Emiatt több diákot ért kellemetlenség és joghátrány is. Rétvári Bence ügyesen kikerülte a választ arra a kérdésre, hány gyereknek nincs még kész a diákigazolványa.
diákigazolványA szocialista Bangóné Borbély Ildikó kérdezte meg az Emberi Erőforrások Minisztériumát, pontosan hány gyereknek nem készült még el a diákigazolványa. Erre Rétvári Bence államtitkár azt írta, eddig 137.865 diákigazolványt állítottak ki.

A mára elavult diákigazolvány igénylési rendszert felváltotta egy új rendszer, amely megfelel az elektronikuskártya-kibocsátási rendszernek és az adatvédelmi törvénynek is. A tanévkezdésnél egyszerre érkeztek be az igénylések, az igazolványok kiállítását lassítja, hogy az igénylésben közreműködő intézmények nem mindegyike állt még át az új igénylőfelületre, de kaptak hibás kérelmeket is.
Az igénylés után legfeljebb 45 napon belül elkészül a diákigazolvány. Rétvári Bence hangsúlyozta, az államilag garantált kedvezményeket nemcsak a diákigazolvánnyal lehet igénybe venni, hanem a helyette kiállított, ideiglenes igazolással is. Ha a tanulók részére kiadott igazolások érvényességi ideje lejár, újabb, szintén két hónapra érvényes papírt kapnak. Hátrány nem érheti őket. Az államtitkár közölte azt is, az Oktatási Hivatal már szólt a közlekedési társaságoknak arról, hogy várhatóan többen még mindig ilyen igazolásokkal utaznak majd, így ebből szerinte nem lehet fennakadás.

Sajnos tudunk olyan diákról, aki júniusban adta le a régi diákigazolványét az Okmányirodánál és igényelt újat, mert középiskolás lett. Azóta senki nem írt semmit ezen diák szüleinek, hogy sorry de nincs még igazolvány. A nyáron több hátrány is érte a középiskolást mert nem tudott mit felmutatni a moziban például. A papíralapú igazolást pedig csak tanévkezdéskor kapta meg az új iskolájától a tanuló.