hirdetés

A bevándorlók tömeges érkezése Európába „úgy tűnik, megingatja a második világháború porain nagy erőfeszítésekkel felépített befogadási rendszert, amely a mai napig az emberiesség lámpása”, mondta Ferenc pápa a Szentszéknél akkreditált diplomatákat fogadva hétfőn a Vatikánban.

Ferenc-washington2

Ferenc pápa a külügyi találkozón hangsúlyozta, hogy a jelenlegi menekültáradat aláaknázza azt a humanista szellemiséget, amelyet Európa mindig is védett. Ezért valamit tenni kell.  A katolikus egyházfő hangsúlyozta, és nem tagadta, hogy a migrációs helyzet kérdéseket vetett fel „a tényleges befogadási és alkalmazkodási lehetőségeket” illetően.

Mint köztudott, a migránsáradat nem akar szűnni. A menekültek csak jönnek és jönnek. Az Unió eddigi erőfeszítései, úgy tűnik, hiábavalók. Törökország pedig hiába ígérte, hogy rendet tart és megfékezi a gazdasági menekültek beözönlését az EU-ba, s cserébe jó sok eurómilliárdokat kért, mintha semmi sem történt volna. Az Unió szép lassan, de nagyon-nagyon úgy tűnik, elbukik ebben a kérdésben, hisz a beözönlött menekültek egy kisebb része már az alapvető viselkedési normákat sem tartja be, s nem tisztelik a más vallású embereket. Mindez pedig újabb feszültségeket, konfliktusokat fog kirobbantani.