hirdetés

Éheztették, s bezárták lányukat. Vádat emelt a Nyírbátori Járási Ügyészség egy kislétai kegyetlen szülőpár ellen. A felelőtlen szülők a 11 éves kislányukat büntetésből hónapokon át a lakásuk kamrájába zárták, éheztették, s úgy tartották, akár egy állatot. Mindezt pedig tették úgy az állítólagos szülők, hogy a másik négy gyermekük is látta. A szomszédok jelentették a szörnyűséget a rendőrségnek. 

kamra gyereknek

Benyújtotta a vádiratot a Nyírbátori Járási Ügyészség a kegyetlen kislétai szülők ellen. Az élettársi viszonyban élő szülők öt kiskorú gyermeket neveltek a kislétai családi házukban, akik közül három közös volt, míg egy-egy gyermek a szülők korábbi kapcsolataiból származott. A közös gyermekek legidősebbike, az akkor 10 éves kislány 2014 áprilisától szülei kérésére magántanuló lett. Ezt a szülők azzal indokolták, hogy a gyerek élelmiszert és egyéb dolgokat lopott az osztálytársaitól, noha a gyermek éppen azért vette el társaitól – majd később otthon a testvéreitől – a szendvicseket, édességet, mert szülei nem gondoskodtak a megfelelő élelmezéséről, és éheztették.

Az otthon tanuló kislányt a szülők 2014 októberétől csak éjszakára, majd novemberétől már délután 3 órától bezárták a családi házuk fűtetlen, bútorozatlan, világítás nélküli, szűk ablaknyílással rendelkező kamrájába. A vádlott szülők állítólag a kamra ajtaját kívülről függönnyel letakarták, sőt kívülről be is reteszelték, azt belülről nyitni nem lehetett.

A szülők az alapvető tisztálkodási feltételeket nem biztosították gyermeküknek, nem adtak neki elegendő ételt és vizet, aki az éhezéstől és nélkülözéstől alultáplált volt, a testsúlya csupán 25 kg-ot ért el.

2015 áprilisától a kislány a kamra ablakán keresztül többször kért és kapott ételt és vizet a szomszédoktól, akik a helyzetet megelégelve végül értesítették a rendőrséget.

A szülők – a vádirat szerint – magatartásukkal nemcsak a kamrába zárt kislányuk testi, érzelmi és értelmi fejlődését veszélyeztették súlyosan, hanem másik négy gyermekük lelki fejlődését is, akik a látottak, tapasztaltak miatt szorongásban éltek, érzelmileg labilissá váltak.

Az ügyész 18. életévét be nem töltött személy sérelmére, a sértett sanyargatásával elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntettével, és 5 rendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntettével vádolja az anyát és az apát, ezért velük szemben börtönbüntetés kiszabását indítványozta a bíróságon. Azt is kéri az ügyész, hogy a bíróság szüntesse meg a vádlottak szülői felügyeleti jogát mind az öt sértett gyermek vonatkozásában, akiket egyébként a nyomozás kezdetétől a gyámhatóság lakásotthonokban helyezett el – írta dr. Zsíros Zsolt címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész.