hirdetés

Ez is megtörtént. Átlátszó fát fejlesztettek ki a tudósok. Az amerikai kutatóknak a találmánya után elképzelhető, hogy újra kellene gondolni ezt a „nem látja a fától az erdőt” közmondást. Még az üveg helyett is jobb, állítják sokan.

üvegfa

A jövő építkezéseinél is jelentős szerephez juthat az a kutatási eredmény, amit nemrég mutattak be a Marylandi Egyetem kutatói. A tudósoknak különböző vegyi folyamatok segítségével sikerült úgy megdolgozniuk az anyagot, hogy teljesen átlátszóvá vált, emellett azonban erősebb és jobb hőszigetelő tulajdonságokkal bír, mint az üveg – számolt be róla a The New York Times.

Az eljárás két részből áll: először vízben, valamint nátrium-hidroxidban és más vegyi anyagokban kell főzni nagyjából két órán keresztül. Ennek köszönhetően az anyagból kiürül a lignin nevű molekula, ami a fa színéért felelős. Második lépésben epoxigyantát öntöttek rá, amitől a korábbinál akár hatszor is erősebb lehet.

A végeredmény egy átlátszó anyag, ami a jövőben alkalmas lehet arra, hogy az üveget és a műanyagot helyettesítse az építőiparban. Az egyetlen problémát csupán a méret jelenti, jelenleg ugyanis legfeljebb egy néhány centiméteres anyagot tudnak átlátszóvá tenni. Hasonló eredményt azonban már a svédek is elértek, így könnyen lehet, hogy a jövőben közösen dolgozva sikerül továbbfejleszteni az eljárást.