hirdetés

Ismét adatot kérnek, kérdés kapnak-e. Az LMP ugyanis közérdekű adatkéréssel fordult az Oktatási Hivatalhoz, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézethez, illetve a Könyvtárellátó Nonprofit Kft.-hez, mert tudni szeretné, hogy milyen szempontok alapján állították össze a tankönyvjegyzéket – mondta Osztolykán Ágnes .
A képviselő hozzátette, arra is kíváncsiak, hogy kiknek a szakmai véleményét vették figyelembe és milyen elemzéseket végeztek. A politikus szerint a tankönyvpiac államosítása “gyakorlatilag kivégezte” a magyar tankönyvkiadókat, vállalatok mennek csődbe, munkavállalók kerülnek az utcára, sok évtizedes szakmai tapasztalat megy kárba. Osztolykán Ágnes hozzátette, hogy a döntés káros a diákokra nézve, mert az állami fenntartású iskolák csak a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ szűkített tankönyvjegyzékéből rendelhetnek, ami tantárgyanként két-, de sok esetben csak egyféle tankönyvet jelent. A kormány ismét politikai szempontoknak rendelte alá a közoktatást és az intézkedéssorozat mögött az áll, hogy a “haveroknak adják ki” a tankönyvkészítés lehetőségét – fogalmazta meg véleményét.
Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár azt hiszi, hogy minden gyermek egyforma, mindenkinek ugyanazt, ugyanúgy és ugyanakkor kell megtanítani, miközben az élet ennek ellenkezőjét bizonyítja – jelentette ki.