hirdetés

Szenzációs fotók készültek a brit turistákról, akik cselesen úgy tesznek, mintha galápagosi óriásteknősök lennének. Érthető, hisz simán beleférnek az elefánt teknőcök páncéljaiba.

 

galapagos új turista nézelődésA fényképeken szereplő alakok a teknősök hatalmas páncéljába bújva, inkognitóban figyelhetik meg ezeket a csodálatos állatokat. A gyönyörű felvételeken – amelyeket Pete Oxford (58) fotós készített – nemcsak az álcázott látogatók látszanak, hanem az a lélegzetelállító környezet is, amelyben ezek a különleges hüllők élik mindennapjaikat.

A devoni születésű, vadvilág témával foglalkozó fényképész rajong az óriásteknősökért, és immáron 31 éve él ­Ecuadorban, hogy nap mint nap megörökíthesse őket.

Az állatvilágban ritka kincsnek számító teknősöket elefántteknősökként is szokták emlegetni, hiszen a ma élő legnagyobb szárazföldi teknősfajhoz tartoznak.

Testtömegük akár 400 kilogramm, testhosszuk pedig akár 187 cm hosszú is lehet fejüktől a farkukig. Az őskori állatok kizárólag a Galápagos-szigeteken találhatóak meg, ahol mindent megtesznek a faj megmentéséért, ám sajnos itt is egyre csappan a létszámuk. A faj összlétszáma jelenleg 14-15 000 egyed körül van, ezért a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) már a sebezhető kategóriába sorolja. A túlélésük érdekében a ritkább alfajokból tojásokat visznek be a Charles Darwin Kutatóközpontba, ahol kikeltik azokat. Amikor elérik azt a kort, amelyben már nem fenyegetik őket más betelepített állatok, visszaengedik a teknősöket a természetes környezetükbe. A föld eddig számon tartott egyik legidősebb állata is a galápagosi óriásteknősök fajához tartozott. A Harriet névre keresztelt páncélosra maga Charles Darwin talált rá, Santa Cruz szigetén. A tudós több szigeten is gyűjtött állatokat, köztük ­óriásteknősöket is. Darwin először a saját otthonába vitte a teknőst, de mivel az nem bírta a brit éghajlatot, egyik kollégájával 1842-ben elküldte Ausztráliába, a brisbane-i botanikus kertbe. Harriet 2006-ban, 175 éves korában egy szívroham következtében hunyt el a sydney-i Australia Zooban.