hirdetés

A kutatók szerint a nyolc hónapos csecsemők hetven százaléka több sót fogyaszt naponta a korosztályának előírt maximális beviteli mennyiségnél, mivel a gyerekeket többek között olyan sóban gazdag bébiételekkel etetik, amelyek élesztőkivonatot és húslevet tartalmaznak – figyelmeztetnek a brit szakemberek.

baby in the kitchen with food around his mouth

A European Journal of Clinical Nutrition című folyóirat internetes kiadásában megjelent tanulmány szerint a nagy mennyiségű sófogyasztás károsíthatja a fejlődő veséket, hozzászoktathatja a gyerekeket a túl sós ízekhez, és olyan rossz étkezési szokások kialakulásához vezethet, amelyek felnőttkorban megmaradva komoly egészségügyi problémákat okozhatnak.

A Bristoli Egyetem szakembereinek A kilencvenes évek gyermekei című tanulmánya 1178 nyolc hónapos csecsemő háromnapi étrendjének elemzésével készült. Az 1991 és 1992 között született gyerekek étkezési szokásairól az édesanyjuk adott részletes leírást. A csecsemőket négy csoportba sorolták a kutatók a napi sóbevitelük alapján. Az eredmények szerint a kicsik többsége 3-4 hónapos korában kezdett el szilárd táplálékot enni, ami azt jelenti, hogy a legtöbb sót fogyasztók csoportjába tartozó gyerekek nyolc hónapos korukra már a korosztályuknak előírt maximális ajánlott napi beviteli mennyiség – az első 12 hónapban 400 mg – több mint kétszeresét ették meg.

A csoportba tartozó kisgyerekek gyakran az anyatejnél (100 milligrammban 15 milligramm) és a tápszeres tejnél (100 milligrammban 15-30 gramm) is magasabb sótartalmú tehéntejet (100 grammban 55 milligramm) kaptak fő tejforrásként, annak ellenére, hogy az nem ajánlott az egyévesnél fiatalabb csecsemőknek – ismertette a tanulmány lényegét a Science Daily tudományos hírportál.

Ezek a gyerekek majdnem háromszor több kenyeret ettek, mint a legkevesebb sót fogyasztó kortársaik, és emellett élesztőkivonatban és pecsenyelevekben gazdag ételeket is kaptak.

A britek által elfogyasztott sómennyiség nagy része az előkészítés során kerül az ételekbe, és csupán kis százalékát teszi ki a főzéskor vagy az asztalnál hozzáadott adag. A szigetországban élő fiatalok és felnőttek napi sóbevitele jóval meghaladja a brit Nemzeti Egészségügyi és Klinikai Kiválósági Intézet (NICE) útmutatójában feltüntetett értéket. Évente több mint négyezer halálesetet lehetne megelőzni, ha a brit felnőttek napi 8,6 gramm helyett – amely a vérnyomásukat is növeli – csupán 6 gramm sót ennének.

A csecsemőknek szánt ételeket hozzáadott só nélkül kell elkészíteni, és ezt fontos bevezetni a család étrendjébe – hangsúlyozta a tanulmány elkészítésében részt vevő két élelmezési szakértő, Pauline Emmett és Vicky Cribb. Mint hozzátették, a szülőknek egyértelmű tanácsokra lenne szükségük azzal kapcsolatban, hogy mely ételek megfelelőek a gyerekeiknek.

Mivel a táplálkozás során bevitt sómennyiség háromnegyede a felnőtteknek szánt feldolgozott ételekből származik, ezért a csökkentésére irányuló stratégiák csak az élelmiszeripar együttműködésével lesznek sikeresek. Ez a folyamat már megindult Nagy-Britanniában. Ha ezt a tanulmányt most megismételnénk, valószínűleg jobb eredményeket kapnánk, de még mindig nem elég jókat ahhoz, hogy az biztonságos legyen a csecsemők egészségére nézve.