hirdetés

Míg itthon esős, hideg idő van, addig Brazíliában tombol a meleg. Megdőlt az októberi melegrekord a brazíliai Rio de Janeiróban, ahol 42,8 Celsius-fokot mértek – közölte a brazil meteorológiai szolgálat. Mindez azért izgi, mert ott még csak tavasz van. Mi lesz nyáron?

 

rio de janeiro

Bár a déli féltekén fekvő városban meteorológiailag még csak tavasz van, a pénteki nap nemcsak az októberi melegrekordot döntötte meg, hanem egyúttal minden idők harmadik legmelegebbje volt a városban. Egyes napsütötte helyeken a hőmérő higanyszála 50 fok fölé kúszott, a strandokon pedig olyan tömegek alakultak ki, hogy a katonai rendőrséget is be kellett vetni.

A katonai rendőrség mintegy 700 tagja egyébként egész nyáron járőrözni fog a riói strandokon, részben a 2016-os olimpiára készülve, részben pedig azért, mert szeptemberben számos baleset ért fiatalokat a parton. S a fosztogatások, rablások száma is emelkedik ilyenkor. A művelet során a rendőri jelenlét mellett helikopterekről és több mint 100 kihelyezett kamerán figyelik Rio de Janeiro híres strandjait, a Copacabanát és a Ipanemát.

 

Minden idők legmelegebb napja 2012. december 26-a volt Rióban, akkor 43,2 fokot mértek, 1981. január 14-én pedig 43,1 fok volt a brazil metropolisban, ahol hivatalosan csak december 21-én köszönt be a meteorológiai nyár.