hirdetés

Hív a vasút, vár a MÁV, azaz a gyermekvasút. Bár régen Úttörővasútnak hívták. Február 7-én indul a MÁV Zrt. Széchenyi-hegyi Gyermekvasút tavaszi tanfolyama, amelyre az érdeklődő iskolások január 17-étől, szombattól regisztrálhatnak a www.gyermekvasut.hu weboldalon. A négy hónapos képzést követően a gyerekek a nyár elején állhatnak először szolgálatba, a végzetteket júniusban avatják gyermekvasutasokká.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

A képzés során a tanulókat felkészítik a gyermekvasutas szolgálatokra és a kisvasutas életre. Heti egy alkalommal elméleti és gyakorlati foglalkozásokon vesznek részt a leendő gyermekvasutasok a hűvösvölgyi Gyermekvasutas Otthonépületben, a kisvasút állomásain, valamint a MÁV Baross Gábor Oktatási Központjában. A leendő gyermekvasutasok elsajátítják a vasúti jelzési és forgalmi ismereteket, szabályokat, majd vizsgát tesznek, hogy aztán a nyáron már teljes felelősséggel irányíthassák a kisvonatokat, szolgálják a Gyermekvasutat és főként az utasokat. A végzetteket ünnepélyes keretek között júniusban avatják gyermekvasutassá. Természetesen mindeközben az általános iskoláikban is folytatniuk kell a tanulást, s ott is jó eredményt kell produkálniuk.

A tanfolyamra azok az iskolások jelentkezhetnek, akik az általános iskola negyedik, ötödik vagy hatodik osztályába, illetve ennek megfelelő gimnáziumi osztályba járnak, valamint a tanulmányi átlaguk legalább négyes; a gyermekorvos alkalmasnak találja őket a gyermekvasutas szolgálatra; továbbá a szüleik, iskolaigazgatóik és osztályfőnökeik hozzájárulnak a jelentkezéshez. A felvétel jelentkezési sorrendben történik. Aki nem jut be a tavaszi tanfolyamra, az októberben induló őszi tanfolyammal próbálkozhat legközelebb.

Jelenleg mintegy ötszáz gyermekvasutas rendelkezik a szükséges vizsgával, munkájukat közel hetven ifjúsági vezető (korábbi gyermekvasutas) segíti, irányítja. Tavaly nyáron 130-an váltak gyermekvasutassá. Ezzel sokuk talán évtizedekre a vasutas egyenruha, szakma mellett kötelezi el magát, mert gyakori, hogy a Gyermekvasútnál szerzett élmények, barátságok hatására, vagy hivatástudatból a gyerekekből vasutasok, sőt vasúti vezetők lehetnek.

( Fotó: TMKE)