hirdetés

5600 családtól vonták meg tavaly a családi pótlékot, amiért gyerekük nem járt rendesen iskolába – írja a Magyar Nemzet. A legtöbb általános iskolás Borsodban lógott az előző tanévben: több mint ezeregyszázan hiányoztak ötven óránál is többet. A legtöbb gimnáziumi és szakiskolai tanuló, közel 600 a fővárosban hiányzott igazolatlanul. 

iskolakerülők

Negyvenszer annyi gyerek hiányzott az általános iskolákból igazolatlanul Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az előző tanévben, mint a nyugat-dunántúli Vas megyében, a 2013–2014-es tanévben a legtöbb gyerek – 1167 – Borsodban hiányzott ötven igazolatlan óránál többet, ez a megye adja a hiányzók egyötödét.

A második legtöbb hiányzót Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében regisztráltak (597 gyerek), míg a harmadik helyre Budapest (580 tanuló) került. A statisztikai adatokból kiderül, hogy az elmúlt tanévben 5659 gyerek hiányzott ötven óránál többet az általános iskolákból, ezért a családjuk hónapokig nem kapott családi pótlékot.

Az általános iskolák alsó tagozatain egyébként az első évfolyamon van a legtöbb igazolatlan hiányzás, majd az ötödik évfolyamon ugrik meg újra a mulasztók száma.

Az igazolatlanul mulasztott órák száma jelentősen visszaesett az elmúlt öt évben, ez leginkább a családi pótlék megvonásának köszönhető.

Az óvodai igazolatlanokért is hasonló szankció járhat

A kötelező óvodába járás szeptemberi bevezetésével nemcsak az iskolakerülést, hanem az óvodai hiányzást is lehet majd pénzmegvonással szankcionálni.

Amennyiben az óvodás gyerek igazolatlan hiányzása meghaladja az 5 nevelési napot, a jegyző figyelmezteti a szülőt a mulasztásra, illetve annak következményeire. Ha a hiányzások mértéke ennek ellenére eléri a 20 napot, akkor 2016. január 1-jétől az óvodás gyermekek esetében is lehetőség lesz a családi pótlék folyósításának szüneteltetésére – írja a Magyar Nemzet.

Jelenleg 316 ezer gyermek jár óvodába, számuk becslések szerint szeptembertől további 20-25 ezerrel nő, vagyis az intézkedés mintegy 340 ezer gyermeket és családját érinti majd.