hirdetés

Minősített emberkereskedelem bűntette miatt 10 év szabadságvesztésre ítélte a bíróság azt a férfit, aki fenyegette, bántalmazta, és kizsákmányolta 13 esztendős barátnőjét.

A Miskolci Törvényszék a 22 éves férfit tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére, kizsákmányolás céljából, erőszakkal és fenyegetéssel elkövetett emberkereskedelem bűntette miatt tíz év, fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre és tíz év közügyektől eltiltásra ítélte.

A fiatal lány a családi helyzete, szüleinek válása miatt már tízéves korában gyermekvédelmi intézkedés hatálya alatt állt. A nagyanyja próbált gondoskodni róla, ám erőfeszítései a fiatal iskolai hiányzásai és csavargásai miatt nem jártak eredménnyel. Így történt, hogy a borsodi megyeszékhelyen már 11 éves korától prostituált lett.

Az említett férfi 16 éves volt, amikor 2015 év tavaszán megismerkedett vele. Szexuális kapcsolat alakult ki közöttük, amely akkor is folytatódott, amikor a férfi felnőtté vált. Még 13 éves sem volt a borsodi lány, amikor gyermeket szült, akiről azonban lemondott.

A férfi ebben az időszakban, de a szülést követően is folyamatosan „futtatta” a barátnőjét. Gyakran fenyegette, sőt, esetenként bántalmazta is, a szexuális szolgáltatásokból származó jövedelmének felét pedig saját céljaira fordította. Munkahellyel nem rendelkezett, kizárólag kitartottságból élt.

A fiatalember a már eleve kiszolgáltatott helyzetben lévő, kilátástalan anyagi körülmények között élő, önmagát kizárólag prostitúcióból eltartani képes, iskolázatlan sértett vonatkozásában valósította meg az emberkereskedelem bűntettét. Utasította, irányította és felügyelte őt, vonakodása esetén pedig bántalmazta is a barátnőjét, aki részben az erőszak hatására végezte az üzletszerű munkáját. Élethelyzete és életkora miatt egyaránt nem volt szabad döntési akarata, legális megélhetési lehetősége.

Az ügyészség a törvényszék ítéletét tudomásul vette. A bűnős férfi és védője a bűncselekmény téves minősítése miatt, valamint a büntetés enyhítése céljából jelentett be fellebbezést.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint a férfi terhére rótt bűncselekmény megfelel az elkövetésekor hatályos büntető törvény rendelkezéseinek. És sem az időmúlás, sem pedig az elkövetés részbeni beismerése nem indokolja a fegyházbüntetés és a mellékbüntetés mérséklését. Ezért a törvényszék ítéletének helybenhagyását kérték – olvasható az ügyészség oldalán.

( TE-HSZ)