hirdetés

Chandrasekhar Reddy indiai filmrendező eredetileg természetfilmet akart forgatni az északkelet-indiai Meghalaya állam mesés szépségű hegyvidékén. A rideg valóság átírta azonban a forgatókönyvet.

 nepáli gyerekmunkáésok

Elképesztő dolgokat tapasztalt a csúcsok között megbúvó aprócska szénbányákban. A szenet pár méterrel a felszín alól hozták fel, de ehhez patkánylyukszerű keskeny mélyedéseken keresztül lehetett csak lejutni. És ezt a munkát kizárólag gyerekek végezték. Reddy találkozott hat-, hétéves kis lurkókkal, sőt egy ötéves kissrác is szénbányászként dolgozott. Chandrasekhar Reddy rengeteg interjút készített. Kiderült, hogy az illegális bányákban főleg nepáli és bangladesi illegális bevándorlókat alkalmaznak. Őket embercsempészek szállítják a szomszédos országokból, persze sokkal kedvezőbb munkaalkalmakat ígérve. Aztán a helyszínen derül ki, hogy életveszélyes bányákban kell dolgozni, a gyerekeket nem lehet iskolába íratni, nekik is be kell szállni a melóba.

A napi munkaidő tíz óra, a bér még indiai mércével is szánalmas. Indiában elvben törvény tiltja a gyerekmunkát, mégis legalább hatmillió 17 éven aluli fiatalt, kamaszt vagy kisgyereket dogoztatnak. Ez az adat a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet becslése, a helyi humanitárius szervezetek szerint jóval több gyerek dolgozik Indiában, és a bányákban a teljes munkáslétszám húsz százaléka kiskorú. Természetesen gyakoriak a súlyos balesetek, de ezekről nincs adat, hiszen minden illegálisan, titokban zajlik. Ám az üzletág virágzik a krónikus energiahiánnyal küzdő országban. Chandrasekhar Reddy gyerekbányászokról készült dokumentumfilmje díjat nyert a mumbai filmfesztiválon és a napokban mutatták be az indiai mozikban.