hirdetés

Oroszországban a Szjamozero tavon a hirtelen támadt vihar következtében három csónak felborult, 4 felnőttel és 47 kiskorúval. Az egyik bajba jutott fiú segélyhívását a karéliai kórház ügyeletes doktornője tréfának hitte, ezért nem reagált rá és feletteseinek sem jelentette. 13 gyerek meghalt, egynek pedig nyoma veszett.

vízitúra tragédiaA segélyhívásra nem reagáló felcsernőt őrizetbe vették, ellene gondatlanság címén büntetőeljárás indult.

Az orosz médiában korábban az az információ jelent meg a Moszkvából érkezett nyaraló gyerekek tanárnőjére hivatkozva, hogy az egyik fiúnak a rendkívüli helyzetek minisztériuma mentőszolgálatát sikerült felhívnia, amit ott figyelmen kívül hagytak. Ezt az értesülést a tárcánál cáfolták. Mostanra kiderült, hogy valóban történt segélyhívás, ám az a szuojarvi központi kórházhoz érkezett be.

Az ügyeletes a hívást telefontréfának gondolta, arról nem számolt be sem a feletteseinek, sem a hatóságoknak, és be sem jegyezte a naplóba. A segítséget kérő fiúnak azt mondta, hogy ne szórakozzon, és letette a kagylót, a segélykérő gyerek is a tóba fulladt.

Az első bejelentés vasárnap érkezett a segélyszolgálathoz egy Kudama nevű faluból, ahová az egyik túlélő kislánynak sikerült elvergődnie.

A 47 vízitúrázó gyerekre négy tapasztalatlan 17-19 éves oktató felügyelt, a gyerekek nyaraltatására szakosodott, a tragédiáért felelős Park-Otel Szajmozero Kft. ellen pedig már korábban is több panasz érkezett, a bejelentések szerint az egészség- és járványügyi előírásokat sem tartották be.