hirdetés

Tevetejet, ezüstöt, keserűsót, tőkehalmájolajat és további 8 táplálékkiegészítőt adtak hónapokon át egy négyéves brit kisfiúnak szülei, ezzel próbálták kigyógyítani az autizmusból a gyermeket, aki az alternatív terápia következtében súlyos állapotban kórházba került.

taplalekkiegeszitoA gyermeket hányás, székrekedés és olthatatlan szomjúság gyötörte, három hét alatt három kilót fogyott. Anyja napokkal a kórházi felvétel után árulta el az orvosoknak, hogy egy természetgyógyász tanácsára úgynevezett holisztikus táplálékkiegészítőkkel próbálták kigyógyítani gyermeküket az autizmusból.

A holisztikus gyógyítás azt jelenti, hogy egy betegségre úgymond „a teljes egészet vizsgálva” keresnek gyógymódot. Az orvosok megállapították, hogy a túlságosan kiszáradt gyermek hiperkalcémiában – a kalcium abnormálisan magas szintje a vérben – és D-vitamin-mérgezésben szenvedett. A fiú jól reagált a kezelésre, és két hét alatt rendbe jött. A természetgyógyász ellen eljárás indult.

Az orvosok felszólították az autista gyermekek szüleit, hogy kerüljék a potenciálisan veszélyes kezeléseket, mert egyes szerek súlyos ártalmakat okozhatnak ahelyett, hogy kigyógyítanák a gyermeket az autizmusból. Annak ellenére, hogy a közhiedelem szerint a kiegészítő terápiák „természetesek”, ennélfogva nem árthatnak, mégis számos esetben szövődmények léphetnek fel – hívták fel a figyelmet a szakemberek. Hozzátették: alkalmazásuk kellő körültekintést igényel, ajánlatos az orvosok tanácsát is kikérni.

Egy 2007-es amerikai kutatás szerint az autista gyermekek 74 százaléka részesül valamilyen alternatív kezelésben.