hirdetés

Elkezdődött az újabb figyelmeztető sztrájk. Pénteken főleg az oktatási intézményeknél lesz nagy fennforgás a PDSZ sztrájkja miatt, de a kórházaknál az egészségügyért is demonstrálnak majd a résztvevők és a szimpatizánsok.

pukli tüntetés

Délelőtt 8 és 10 óra között kétórás figyelmeztető sztrájkot tart a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, amelyet a március 30-i polgári engedetlenségi tiltakozást szervező Tanítanék Mozgalom, illetve a Civil Közoktatási Platform is támogat.

A PDSZ arra kérte a tanárokat, hogy az intézményekben sztrájkoljanak, míg a CKP a támogatókat az iskolák előtt várja. A PDSZ 12+2 pontos sztrájkkövetelése között a tanárok munkaterhének csökkentése, valamint a diákok terheinek csökkentése szerepel.

A civilek összefogást mutatva felkarolták az egészségügyi dolgozókat, akik közül többen pénteken fekete ruhát vagy szalagot viselhetnek – az iskoláknál a tiltakozást fehér, a szolidaritást a fekete szalag jelzi. Sándor Mária egykori nővér arról számolt be, hogy a kórházak túlnyomó hányadában nem engedik a fekete szalag vagy ruha viselését, ezért a civilekkel a kórházak előtt tiltakoznak több helyen is.

A CKP korábban „kockás körök” megalakítására kérte a tanárokat és a támogatókat az iskoláknál, a szervezet célja a hálózatépítés, amit a vidéki iskoláknál egyformán erősítenének.

Pukli István igazgató iskolájánál, a Teleki Blanka Gimnáziumnál, a „Tanítanék,  gyógyítanék” felirat olvasható a sztrájk reggelén az ablakokban.