hirdetés

Szülészeti csoda
2015-06-11 00:59

A világon először adott egészséges gyermeknek életet egy olyan nő, akinek gyerekkorában eltávolították a petefészkét. Súlyos betegsége következtében volt szükség a drasztikus eljárásra, 12 évig petefészek szöveteit fagyasztva tárolták. 27 éves korában a visszaültetés után nem sokkal szinte csoda történt, édesanya lett.

újszülött

 

A kongói származású belga nőnél ötéves korában állapítottak meg sarlósejtes vérszegénységet, 11 éves volt, amikor Belgiumba költöztek. Csontvelő átültetéssel gyógyították meg, mely miatt kemoterápiára volt szükség. Előtte eltávolították az egyik petefészkét, és szövetdarabokat fagyasztottak le belőle, hogy később, ennek visszaültetése után esetleg gyermeke lehessen. Ekkor 13 éves volt.

A belga orvosok a Human Reproduction című szaklapban számoltak be sikerükről, mely azt a reményt kelti, hogy a jövőben a súlyos beteg gyermekek számára is biztosíthatják, hogy teherbe essenek.

“Ha olyan betegséget állapítanak meg náluk, melynek kezelése során tönkremehet a petefészek, akkor a szövet lefagyasztása a termékenység megőrzésének egyetlen módja” – mutatott rá Isabelle Demeestere nőgyógyász, az Erasme Kórház orvosa.

Felnőtt donorok petefészek szövetének átültetése után már előfordult sikeres terhesség, de olyan még nem, amikor egy kislány szövetét transzplantálták. A névtelenséget kérő belga páciensnek 15 éves korában a megmaradt petefészke már nem működött a kemoterápia, a csontvelő átültetés és az egy évig tartó, immungátló kezelés után. 12 évvel később visszaültették a gyermekkorában eltávolított szövetet, 27 évesen teherbe esett, és egészséges kisfia született.

 

(Esti Újság/BBC)