hirdetés

Távolodnak a tanárok és a kormány elképzelései. Ebből sztrájk lesz, úgy tűnik. Az oktatási államtitkár szerint nehéz úgy megoldani ügyeket, problémákat, ha a másik fél inkább az utcán vonulgat. Palkovics államtitkár nem érti, a Mendrey László vezette szakszervezet miért nem a kormánnyal tárgyal a szándékairól. Szerinte tüntetésen nehéz rendezni szakmai kérdéseket, úgyhogy a PDSZ valószínűleg valami mást akar.

pedagógsuok szakszervezete

 

Az oktatási államtitkár sajnálja, hogy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) ezentúl nem vesz részt a köznevelési kerekasztal munkájában. Palkovics László államtitkár azt mondta: szakmai ügyeket utcán, tüntetésen nehéz rendezni.

Mint arról beszámoltunk, Mendrey László, a PDSZ régi-új elnöke hétfőn bejelentette, hogy a továbbiakban nem vesznek részt a kormány által szervezett a köznevelési kerekasztal tárgyalásain. Mendrey László szavai szerint a szervezet nem tartja legitimnek a fórumot, mivel annak munkájában túlnyomó többségben kormánytól függő, kormányközeli szervezetek vesznek részt. Palkovics államtitkár viszont azt mondta, a köznevelési kerekasztal a gyermekek jövőjét határozza meg, és azért is meglepő Mendrey László nyilatkozata, mert a kerekasztal alakuló ülésén még részt vett. Az érdekvédő utána pozitívan nyilatkozott az azon történtekről, kiemelve, hogy nem volt tabutéma.

Azt kifelejtette az államtitkár Palkovics, hogy Mendrey már az alakuló ülés után két nappal bejelentette: nem vesz részt a továbbiakban a kormány által gründolt egyeztető fórumon.

Palkovics szerint ha a PDSZ úgy gondolja, hogy nem kíván a kormánnyal tárgyalni szakmai ügyekről, akkor nem tudja, milyen fórumon fognak majd egyeztetni. Bármilyen szakmai ügyet, ami bármilyen területről felmerül, az utcán, tüntetésen nehéz rendezni – mondta az államtitkár, aki szerint a PDSZ nem megoldani kívánja a problémákat, „hanem valami mást akar”.

Palkovics László kiemelte: nem érti a PDSZ sztrájkról megfogalmazott álláspontját sem, az elmúlt két hét során nagy munka zajlott, és ahhoz képest, amikor az érdekvédő pozitívumokról beszélt, csak előrelépés történt. Ha mást tapasztalnak, akkor arról is beszélni kellene – jegyezte meg az államtitkár.

A keddi kerekasztalon jelen lesz az OECD szakértője, meghívták az antiszegregációs kerekasztal képviselőjét, a katolikus egyház képviselőjét, a megyei városok szövetségének, az óvodapedagógusoknak a delegáltját, valamint az Alapítványi és Magániskolák Egyesületét is.