hirdetés

Október 16-ig lehet szavazni Az Év fájára. A júniusi határidőig 39 jelölés érkezett a szervező Ökotárs Alapítványhoz, ezek közül 12 fát juttatott döntőbe a szakmai zsűri az alapján, hogy mennyire fejezi ki a növény története a jelölő közösség elkötelezettségét. A Civishír és a Szoboszló Sound most arra buzdít mindenkit, hogy a népszerű fürdőváros öreg tölgyére szavazzanak sokan.

hajduszoboszloi-tolgyA Szoboszló és Vidéke korabeli újság 1896. május 10-én megjelent lapszáma az alábbiakról tudósít: „Magyarország ezeréves fennállásának emlékét városunk közössége is megörökítette fák ültetése által is. Hétfőn délután 4 órakor a Pusztafaluban nagy közönség gyűlt össze, hogy az ún. milleniumi fák ültetésén részt vegyen. Megjelent a városi hatóság is, ezenkívül az összes iskolák növendékei zászlók alatt. Az emlékfák elültetésének megkezdése előtt Kovács Gyula polgármester tartott rövid beszédet, amely után 8 db emlékfát elültettek. Az emlékfák tölgycsemeték, egy Bocskai, a többi 7 pedig a hét magyar vezérnek a neveit viseli. Innen a római kKatolikus templom udvarára vonult a közönség, ahol szintén emlékfákat ültettek. Kalocsay Gusztáv plébános gyönyörű beszéddel vezette be itt az ünnepélyt, az elsőnek elültetett fát Szent László nevére keresztelte. Közben az iskolás gyermekek énekeltek hazafias dalokat.”

Az 1896. május 4-én elültetett 8 emlékfából az idők zivatara csak egyetlen kocsányos tölgyfát kímélt meg, amely ma is méltóságteljesen áll a város főterén. Körülötte a város múltjának emlékei, a városháza klasszicista épülete, a templomerőd felújított maradványai, a református templom, az egykori polgári iskola, illetve több emlékmű (Harsányi Bálint 1848-as szobra, Gönczy Pál mellszobra, 1956-os kopjafa, Bocskai István lovas szobra) és emléktábla (pl. Hajdúk letelepítésére emlékező) – idézte fel a Szoboszló Sound.

(Forrás: Szoboszló Sound–Civishir, fotó: Nagy Balázs)