hirdetés

Van oxigén a Marson! A nem mindennapi kutatást természetesen a NASA légi obszervatóriuma hajtotta végre, és fedezte fel az oxigénatomokat a vörös bolygón.

mentoexpedicio_2015-filminvazio

A Science Alert  beszámolója is kiemeli: több feltétel teljesülése is kell, hogy oxigént lehessen találni egy olyan bolygón, mint a Mars. Infravörös hullámhosszon kell keresni, rendkívül érzékeny szenzorokra van szükség, ráadásul a Földtől távol kell ezt bevetni. Erre csak a NASA légi obszervatóriuma, a SOFIA képes, amely tulajdonképp egy űrteleszkóppal felszerelt Boeing–747-es repülőgép.

A technológia fejlődése révén eljött az idő a felfedezésre: végre oxigénatomokat észleltek a Marson. Ezzel nem lett élhetőbb a bolygó, hiszen ezek az oxigénatomok messze vannak a lélegezhető oxigéntől, ráadásul nem is a bolygó felszínéhez közel, hanem a Mars mezoszférájában, 50-80 km magasban bukkantak rájuk.

Sőt, némiképp csalódásként élik meg a kutatók az eredményt, hiszen kétszer ennyi oxigénre számítottak. Persze így is komoly felfedezésről van szó, 40 éve vártak erre a tudósok, akik az adatokból most fontos következtetést vonhatnak le a Mars légkörének alakulásáról. A szakemberek talán meg is erősíthetik azt a feltételezést, miszerint korábban jóval több oxigén volt a vörös bolygón.

(Fotó: Mentőexpedíció c. film)