hirdetés

Aranybányászat során huszonnyolc 5 éven aluli gyermek halt meg ólommérgezésben a középnyugat-nigériai Zamfara államban. 2010-ben ugyanebben a körzetben történt már hasonló tragédia, akkor több mint négyszáz kisgyermek vesztette életét.

gyerek aranybányászat

A mérgezéseket az okozta, hogy az emberek illegálisan kezdtek aranybányászatba a középnyugat-nigériai Zamfara állam több településén, az aranyérc feldolgozása során került ólom a gyerekek szervezetébe, de a környéken a víz és a talaj is szennyeződött a mérgező anyaggal.

Huszonnyolc kisgyermek halt meg, többtucatnyian pedig megbetegedtek mind öt éven aluli, körükben 43 százalék a halálozási arány az ilyen esetekben – áll az egészségügyi minisztérium jelentésében.

Öt évvel ezelőtt Nigériának ezen a területén okozott már súlyos tragédiát az illegális aranybányászat, akkor több mint négyszáz gyermek halt meg ólommérgezés miatt, sokan pedig megbénultak vagy megvakultak.

Az Orvosok Határok Nélkül nevű nemzetközi egészségügyi szervezet közölte, hogy a 2010-ben regisztrált 5500 beteg nagyjából felét sikerült meggyógyítani.