hirdetés

A magyar labdarúgó-válogatott német szövetségi kapitánya, Bernd Storck örülne, ha csapata a címvédő Spanyolországgal, a házigazda Franciaországgal, valamint a világbajnok Németországgal sem kerülne azonos csoportba a jövő évi Európa-bajnokság sorsolásán. Azonban tudja, hogy ez nem kívánságműsor. Így inkább élvezné a játékosokkal az Eb-részvételt elsősorban, és játszanának, önfeledten, teher és megfelelési kényszer nélkül. 

görög-magyar eb

Az Európa-bajnoki részvételt 44 év után kiharcoló magyar csapat edzője a Német Labdarúgó Szövetség honlapjának adott hosszú interjúban kifejtette: a magyar válogatott kijutása nemcsak a sportágon belül jelent hatalmas lépést, hanem egész Magyarországot felrázta. A szkeptikus és negatív emberek körében is nagy volt az eufória. De nem szabad a babérjainkon ülnünk, ez nagy hiba lenne. Az utunk még csak most kezdődik, folytatnunk kell, amit elkezdtünk – vélekedett Storck.

A német származású magyar kapitány nem titkolta, hogy eszébe sem jutott, hogy ő legyen a válogatott vezére. Nem volt célja ugyanis a szövetségi kapitányi poszt átvétele, és nagyon nehéz dolga volt, mert elődje, Dárdai Pál nagyszerű munkát végzett, ám a továbbiakban már nem irányíthatta a magyar válogatottat és a német Hertha BSC-t párhuzamosan.

Eleinte rendkívül sok előítélettel szembesültem, de Dárdai sokat segített, ez nagyon fontos volt. A sajtó élesen támadott, nem volt könnyű. A közelmúltban viszont mindez megváltozott, a kijutás után a média nyilvánosan bocsánatot kért. Azt írták, hogy minden pontosan úgy történt, ahogy jósoltam. Ez nem jelent elégtételt számomra, viszont azt mutatja, hogy a döntéseim nem voltak rosszak – még akkor sem, ha egyik-másik népszerűtlen volt – magyarázta a kapitány.

A magyar futball hagyományaira utalva a német tréner kifejtette: sokan a jelenlegi válogatott játékosait is Puskás Ferenchez, Bozsik Józsefhez és Kocsis Lajoshoz hasonlítják, pedig az aranykor már régen volt. Az a benyomásom, hogy mi most kiléphetünk a régi idők hőseinek hatalmas árnyékából. A szombati, párizsi sorsolás előtt a szövetségi kapitány elsősorban büszkeséget érez, amiért csapata „visszatért a világfutball nagy színpadára”. Ezenkívül némi feszültség is dolgozik benne, mert izgatottan várja, kikkel sorsolják azonos csoportba a magyarokat. A rendkívül jelentős nemzetközi tapasztalattal rendelkező németeket, spanyolokat és franciákat szeretné elkerülni, de ő is tudja, hogy „ez nem kívánságműsor”. Azt már most leszögezte, hogy nem fog túlzónak tűnő célokat meghatározni a magyar válogatott számára.

Élvezni szeretnénk az Európa-bajnokságot, és minél tovább el akarunk jutni. Szeretnénk megmutatni a magyar labdarúgást a nemzetközi színtéren, ahol hosszú-hosszú idő után szerepelhet ismét – mondta Bernd Storck, a magyar válogatott kapitánya.