hirdetés

Állítólag baloldali kampánycél, ezért nem szavazta meg a KDNP a gyermekéhezés felszámolását célzó programot. A Fidesz szerint pedig  a rezsicsökkentés miatt nem támogatták a javaslatot a népjóléti bizottságban. Mindenesetre az azért elgondolkodtató, hogy a gyermekéhezés egy stadion árából, amelyre úgy tűnik, azért nem sajnálja az adóforintokat a Fidesz-kormány, simán felszámolható lenne. 

menza

Nem lesz Nemzeti Minimum Program a Gyermekéhezés megszüntetése érdekében. Nem szavazta meg a KDNP az Országgyűlés népjóléti bizottságában a gyermekéhezés felszámolását célzó program tárgysorozatba vételét. Harrach Péter frakcióvezető szerint egyetértenek a program tartalmával, de a baloldali pártok rárepültek a kezdeményezésre.

Mint ismeretes, a javaslatot a bizottság elé az MSZP, a Fidesz, a Jobbik, az LMP, valamint a Párbeszéd Magyarországért, a Demokratikus Koalíció, az Együtt és a Magyar Liberális Párt egy-egy képviselője nyújtotta be, amit Harrach szerint így nem lehet felvállalni.  A határozati javaslat tárgysorozatba vételének támogatásával egy baloldali kampányt támogattak volna – mondta Harrach a közrádióban.

A javaslat benyújtói közt a fideszes Csöbör Katalin aláírása is ott volt, de ő végül nem szavazta meg a Nemzeti Minimum Programot, Harrach Péter szerint, csak merő tévedésből került a szignója a javaslatra.

Mindezen eseménysorozat kiverte a biztosítékot az ellenzéki pártoknál. Az MSZP szerint a parlament népjóléti bizottságának kormánypárti többsége leszavazta a civilek által a gyerekéhezés felszámolásra kidolgozott Nemzeti Minimum Program napirendre vételét is. A javaslat kormánypárti támogatása azt jelentette volna, hogy a Fidesz és a KDNP nemcsak beszélni tud Magyarország legsúlyosabb problémájáról, hanem cselekedni is képes. Selmeczi Gabriella, a bizottság fideszes elnöke a rezsicsökkentéssel indokolta a javaslat elutasítását, pedig rezsicsökkentéssel még nem lakott jól senki. Az MSZP a kormánypártok aljas színjátékának tartja a történteket. Az MSZP felszólítja a javaslatot korábban szintén támogató Emberi Erőforrások Minisztériumát és személy szerint Balog Zoltán minisztert, hogy tisztázza, az egy stadionnyi pénzből felszámolható probléma megoldása miért került ki a gyermekéheztetők kormányának céljai közül!  A baloldal emellett Harrach Péter távozását is követeli, hogy az éhező gyermekeket és családjaikat érő gyalázatos nyilatkozatai után azonnal távozzon a népjóléti bizottságból – írta közleményében az MSZP.