hirdetés

Több mint tízezer volt hallgató veszítheti el a diplomaszerzés lehetőségét, ha jövő szeptemberig nem adja le a szakdolgozatát, és nem államvizsgázik. Több mint 15 ezer elkezdett, de be már nem fejezett hagyományos egyetemi-főiskolai képzést tart számon az Oktatási Hivatal – derül ki az Eduline kérdéseire adott válaszukból.
nai egyetem15 486 – ennyi diplomát adhatnának ki a felsőoktatási intézmények, ha 2018 szeptemberéig az összes olyan exhallgató leadná a szakdolgozatát és átmenne az államvizsgán, aki még 2005 előtt kezdte meg tanulmányait, az abszolutóriumot megszerezte, de az államvizsgát elhalasztotta.

2015-ben hosszabbította meg a felsőoktatási államtitkárság a diploma megszerzésének határidejét, az akkor elfogadott szabály alapján 2018. szeptember 1-ig szerezhetik meg oklevelüket azok a hallgatók, akik még a „régi” rendszerben kezdték meg tanulmányaikat. Döntés született azokról az egyetemistákról és főiskolásokról is, akik nemhogy az államvizsgáig, de az abszolutóriumig sem jutottak el – ők tavaly szeptemberig szerezhették meg az abszolutóriumot.
Nem véletlenül húzták meg a határt 2005-nél, abban az évben vezették be a bolognai rendszert a magyar felsőoktatásban – vagyis míg korábban hagyományos egyetemi és főiskolai képzéseket kezdtek meg az elsőévesek, a 2005-ös évfolyam zömében már csak BA- és BSc-szakokra felvételizhetett.

A 2015-ös módosítás célja az volt, hogy „tisztuljon” a rendszer, vagyis lezáruljanak végre azok a régi típusú képzések, amelyek szerepelnek még a nyilvántartásokban, de arra nem sok esély van, hogy a volt hallgatók be is fejezik azokat. Ugyanis még a legutolsó érintett évfolyamnak – vagyis azoknak, akik 2004-ben kezdték el például egyetemi tanulmányaikat – is bőven lett volna idejük államvizsgázni, diplomát szerezni. Ideális esetben 2009-ben abszolváltak, vagyis nyolc évük volt a szakdolgozat megírására, az államvizsgára, a nyelvvizsga megszerzésére – ha belehúznak, jövő szeptemberig még hozzájuthatnak a bőrkötéses oklevélhez.

Nem csak a 2005 előtt kezdett egyetemisták és főiskolások, a bolognai rendszerben végzett hallgatók sem sietik el a diploma megszerzését – legalábbis erről árulkodnak a diplomás-pályakövetési rendszer tavaly novemberben nyilvánosságra hozott adatai. A kutatásban részt vevő – 2010-ben, 202-ben és 2014-ben abszolvált – hallgatók egyharmada az abszolutórium megszerzése után közvetlenül nem szerzett diplomát, közülük a legtöbben egyéves „szünetet” hagynak az egyetemi-főiskolai tanulmányaik befejezése és az államvizsga között.

A késedelmes diplomaszerzés oka általában a nyelvvizsga hiánya, a legnagyobb arányban a közgazgatási, agrár- és sporttudományi képzések hallgatóit, a BA- vagy BSc-szakosokat és a nem nappali munkarendben – hanem például estin vagy levelezőn – tanulókat érinti a probléma.