hirdetés

Az Egyesült Államokban egyre nagyobb közegészségügyi veszélyt jelent az ott viszonylag könnyen hozzáférhető ópiumalapú fájdalomcsillapítók szedése. Sok kismama a terhesség alatt is használ ilyen szereket, emiatt az USA-ban évente mintegy 30 ezer csecsemő születik súlyos elvonási tünetekkel.

incubator-csecsemoA rendkívül erős és könnyen függőséget okozó szerek sajnos nemcsak a felelőtlen felhasználókat, hanem az anyaméhben fejlődő magzatokat is fenyegetik – derül ki egy friss felmérésből.

A Wall Street Journal beszámolója szerint 2008-ban 1000 szülésre 2,8 opioidfüggő csecsemő jutott, 2013-ra ez már 7,3-re emelkedett.

Ebben az évben ez több mint 27 ezer esetet jelentett, ahol a hivatalos nevén „újszülöttkori absztinencia szindrómát” (NAS) diagnosztizálták.

Az eredmények egybeesnek a Vanderbilt Egyetem korábbi megállapításával, amely szerint 2000 óta ötszörösére nőtt az érintett újszülöttek száma.

A helyzet különösen rossz Kentucky államban, ahol 2008-ban 5 eset jutott 1000 szülésre, 2014-ben pedig már 21,2.

A gyerekorvosok szerint kezd olyan rossz lenni a helyzet, mint a 80-as 90-es években, amikor a szülőszobákban egyre-másra láttak napvilágot a „crackbébik”.

Az ópiumfüggő magzatok közvetlenül születésük után már az elvonás tüneteit mutatják: remegnek, görcsölnek, szakadatlanul sírnak, alig esznek, lázasak, nehezen alszanak és szaporán lélegeznek.

Az anyák főként oxycontint fogyasztanak, az ópiualapú szer hasonlóan súlyos függőséget okoz, mint a heroinhoz és a morfium.

Az USA-ban európai szemmel könnyű hozzájutni ehhez az erős szerhez, amit az orvosok is elég sűrűn írnak fel.

Korábbi felmérések szerint a betegek együttérzésből is osztogatják a gyógyszereket másoknak, akikről „tudják, hogy fájdalmaik vannak”, de a drogosok is könnyedén megszerzik tőlük.

Az amerikai egészségügyi minisztérium tavaly rendeletet is hozott a csecsemők védelméről, amely a terhes és általában a szülőképes korú nők esetén szigorítja a gyógyszerek felírhatóságát, de ennek hatásai egyelőre még nem érzékelhetők.

(Forrás: Live Science/Observer)