hirdetés

Az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF riasztónak tartja, hogy több száz menekült a Földközi-tengerbe veszett az utóbbi napokban, és vasárnap kiadott sajtóközleménye szerint feltehetőleg sok kísérő nélküli gyerek is volt az áldozatok közt.

 görögország menekültekAz ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint a hétszázat is meghaladhatja azoknak a migránsoknak a száma, akik az elmúlt napokban a Földközi-tengeren Olaszországtól délre a tengerbe vesztek.

A UNICEF arra számít, hogy a nyár közeledtével ismét megnő a Líbia partjairól Olaszországba eljutni akaró menekültek száma, köztük a gyerekeké, ezért az ENSZ-szervezet az olasz kormánnyal és más partnereivel hamarosan közös műveletbe kezd a menekültek védelmére – olvasható a közleményben.

A szervezet szerint a kísérő nélkül menekülő gyerekek borzasztó visszaélések, sok esetben a halál elől futnak el, de útjuk során is ilyen veszélyeknek vannak kitéve. Az idén havonta átlagosan ezer kísérő nélküli gyerek jutott el Olaszországba, de számuk a nyáron várhatóan sokkal nagyobb lesz.