hirdetés

Létezik egy kérdés, ami már évszázadok óta megválaszolatlan, mégpedig az, hogy a cica vagy a kutya viheti-e haza a legjobb háziállatnak járó díját. Rossz hírünk van, a tudósok szerint egy harmadik állat a legjobb házi kedvenc. Kapaszkodjatok, a szarvas.

Lábod, 2008. szeptember 22. Bõgõ gímszarvas bika egy tisztáson a SEFAG Zrt. lábodi vadászerdészete területén. MTI Fotó: Kovács Attila

Nem is kérdés, hogy a kutyák és a cicák mára az ember elválaszthatatlan társai, de ez nem volt mindig így. Tudjuk, hogy mindkét faj megszelídítése évszázadok kemény munkájába telt, éppen ezért logikus a kérdés, ami nemrég egy csoport tudósban is felmerült: vajon melyik állatból válna a legjobb társ, ha a háziasítás folyamatát nem vesszük figyelembe? Ha nagy kutya-cica rajongók vagytok, talán jobb, ha még most rányomtok a kis piros ikszre, ugyanis a kedvenceitek még a top 25-be sem kerültek be!

A holland Wageningen University kutatói  90 fajt rangsoroltak a következő kritériumok alapján: milyen az alapvető természetük, mennyire veszélyesek az emberre nézve, mire van szükségük, továbbá hogyan reagálnak a fogságra. Ebből is látszik, hogy nemcsak arra igyekeztek fényt deríteni, hogy melyik állat lenne a legjobb és ideálisabb háziállat, hanem arra is, hogy mennyire hasonlóak az igényeik az emberéhez.

Nem féltek vadállatokat is a listára helyezni a kutatók, így történhetett meg, hogy a legjobb 25 helyezettben helyet kapott a sörtés armadilló, a kétpúpú teve vagy például a bennet kenguru is. A nyertes azonban meglepő módon nem más lett, mint a szarvas!

Azon belül is a szikaszarvas, ami elsősorban Kelet-Ázsiában őshonos, de mostanra nagyon gyakori Japánban is. A listán egyébként előkelő helyen végzett a láma, több kengurufaj, egy mókusféle, valamint a közönséges tengerimalac is.

(Forrás: vous)