hirdetés

Kétkamionnyi ruhát osztott szét időseket, gyerekeket és nagycsaládosokat támogató szervezetei között az Országos Szamaritánus Társaság testvérszervezete, az Osztrák Szamaritánus Szövetség jóvoltából.

szamaritarianusokAz Osztrák Szamaritánus Szövetség a magyar szervezet mellett a környező országok szamaritánus közösségeinek is többkamionnyi ruhát juttatott el – mondta el Dávid Ferenc mentési koordinátor.
Az USB Országos Szamaritánus Társaság (Ungarische Samariter Bund) által támogatott szervezetek több képviselője már a kamionok megérkezését követően részt vett az adomány szétválogatásában és elosztásában.

Dávid Ferenc elmondta, hogy a társaság Magyarország számos régiójában, mintegy 30 intézménnyel tart kapcsolatot és nyújt segítséget a gyermek- és idősotthonok, nagycsaládos szervezetek és anyaotthonok számára többek közt Budapesten, Dabason, Gödön, Gödöllőn, Polgárban vagy Jászberényben.

Kiemelte, hogy a magyar szamaritánusok év közben is folyamatosan szerveznek jótékonysági akciókat, karácsonykor például csaknem húsz éve visznek ajándékot a Semmelweis Egyetem Tűzoltó utcai II. számú Gyermekgyógyászati Klinika betegeinek. Mindezek mellett részt vesznek az anyaszervezet nemzetközi munkájában is.

Az Arbeiter-Samariter-Bundes Deutschland (ASB) 1888-ban alakult. Feladati közé tartozik többek közt a betegszállítás, elsősegély-tanfolyamok szervezése, természeti katasztrófák esetén a segítségnyújtás, a gyermek- és ifjúságvédelmi munka, időseket segítő mentőszolgálat fenntartása, mozgássérültek szállítása, illetve a járó- és fekvőbeteg-gondozás. Szociális otthonokban, öregek otthonában a szamaritánusok a betegek rendelkezésre állnak az orvosi telefonügyelettől és a takarítástól kezdve gyakorlatilag bármiben.

Az ASB a kezdetektől fogva folytat nemzetközi tevékenységet is, amely magában foglalja a kelet-európai országoknak nyújtott gazdasági segélyeket, valamint segítséget nyújtanak azokon a területeken világszerte, ahol gyors cselekvésre van szükség.

Az ASB első európai szervezetét Dániában alapították 1907-ben, a magyar tagszervezet 1999-ben alakult meg.