hirdetés

Egyes szakértőknek nincsenek jó hírei a fiatalok számára, úgy tűnik eljöhet a hetven éves nyugdíjkorhatár. Világgazdasági Fórum jelentéséből kiderül, hogy nemcsak Magyarországon, a fejlett országokban is fenntarthatatlanná válik a nyugdíjrendszer.

cseh nyugdíjasokAz aggasztó népességfogyás mellett, gondot jelent, hogy sokan alacsony bérre vannak bejelentve, így a nyugdíjuk is nagyon alacsony. Ráadásul a digitalizáció és a robotika egyre több ember munkáját fogja elvenni – írják.

Magyarországon sokan csak a minimálbér után fizetnek járulékot, egyes szakértők szerint 2030-ra odáig jutunk, hogy a nyugdíjasok csak kilenc havi nyugdíjat fognak kapni az államkasszából.

Több szakértő már most az extra magas nyugdíjkorhatár bevezetésében látja a megoldást. “Jobb, ha mindenki felkészül, hetven éves kor az új nyugdíjkorhatár” – véli Suze Orman, amerikai pénzügyi guru.

Money elemzője, Walter Updegrava ezzel nem ért egyet: szerinte fizikai munkát már nem végezhetnek ilyen idős korban munkát, vagy egészségügyi okok miatt nem dolgozhatnak. Úgy gondolja, aki aktív korában utálta a munkáját, az nem fog időkorban dolgozni.

A magyar dolgozók 75 százaléka érzi úgy, hogy az 55 év feletti munkavállalókat diszkrimináció éri koruk miatt, és 30 százaléka pedig úgy gondolja, hogy 60 évesen már nem fogja tudni ellátni a munkáját. A KSH adatai szerint az 55-64 éves korosztály tagjainak 49,8 százaléka, vagyis mintegy 672 000 nyugdíjazás előtt álló ember dolgozik ma Magyarországon.

A mai fiatalok 66 évesen szeretnének nyugdíjba vonulni, amihez 22 millió forintot akarnak összegyűjteni.

A nyugdíjkorhatár extrém növelésének egyik legnagyobb akadálya az idős magyar emberek egészségügyi állapota.