hirdetés

A közlekedési baleseteket megelőző rezgő cipőfűző és ruházat, a veszélyes helyzeteket színes fénnyel jelző okosjárda teheti biztonságosabbá a városi közlekedést. Mindezen fiatal kutatók és fejlesztők kezdtek el dolgozni, így hamarosan ez meg is valósulhat.

zuglo-gazolasAz Innovation Boot Camp rendezvényen részt vevő külföldi és hazai innovátorok találták ki ezeket a különös megoldásokat.
A tízéves magyarországi jelenlététét most ünneplő IT Services Hungary (ITSH) által a héten megszervezett esemény célja az volt, hogy az ENSZ Fenntartható Fejlődési céljai közül kiválasztott kihívásokra a meghívott lángelmék olyan digitális megoldásokat találjanak ki, amelyek kidolgozását és megvalósítását hazai szakembergárdával tudja majd segíteni az ITSH.

Manapság az okoskészülékeikbe belefeledkező járókelők gyakran a motorhang alapján érzékelik az autók közeledtét, amikor átkelnek az úttesten, ezért a jövőben egyre nagyobb kihívást és közlekedésbiztonsági kockázatot jelenthetnek a gyakorlatilag hang nélkül működő elektromos és önműködő autók, járművek – hívta fel a figyelmet Jason Romeyko, az innovátorok csapatának vezetője.

Az Amerikai Közlekedésbiztonsági Hivatal tanulmánya szerint az elektromos autók 19 százalékkal növelhetik a gyalogosokat érintő közlekedési balesetek számát.

A célunk tehát az volt, hogy olyan megoldást találjunk, amely segít megelőzni a jövőben az extrém halk elektromos autók okozta baleseteket – mondta Jason Romeyko.

A gyerekeket rezgő cipőfűző óvnák a balesetektől, azáltal, hogy a fűző jelez, ha a a járda széléhez, vagy veszélyzónához ér a cipő viselője. A javaslat szerint 10 ezer pár cipőfűzőt lehetne kiosztani az iskolások között.

A tervek között szerepel még az okosjárda, amelyek felszínére LED-eket építenének és fénnyel jeleznek, ha veszélyhelyzet áll elő a forgalmi adatok szerint.

Ezekkel a megoldásokkal biztonságosabbá tehetők az útkereszteződések a gyalogosok, a kerékpárosok és az autósok számára, és hatékonyan csökkenthető a halk elektromos autók térnyeréséből következő veszélyhelyzetek száma – véli Jason Romeyko.

A november 7–9. között megrendezett Innovation Boot Campen olyan innovátorok vettek részt, mint Dave Hakkens feltaláló, a Phonebloks megalkotója, Sakthy Selvakumaran építőmérnök, aki innovatív megoldásaival nagy sikereket ért el az afrikai vízellátási problémák megoldásában, vagy Kees Plattel, aki olyan ügyfelek számára szállít kreatív megoldásokat, mint a Google, a Volkswagen és a Philips.

A nemzetközi vendégek mellett az innovatív megoldások hazai reménységei is jelen voltak, többek között Haidegger Tamás, aki orvostechnikával és sebészrobotikával foglalkozik, illetve Cseh József feltaláló/mérnök, aki a Platio energiatermelő térburkoló elem megalkotásával hívta fel magára a figyelmet.

(Fotó: illusztráció)