hirdetés

Egy kivétellel senki nem ment be a tanárok közül alsó tagozatos jelenléti oktatásra hétfőn a répcelaki Móra Ferenc Általános Iskolába. Az egyik pedagógus nem titkolta, hogy nem érezték biztonságosnak a körülményeket a koronavírus-járvány közepette ezért maradtak távol.

 

Hivatalosan a Munka törvénykönyve 54. paragrafusára hivatkozva tagadták meg a jelenléti oktatást a répcelaki iskolában, amely szerint a munkavállaló köteles megtagadni az utasítás teljesítését, ha a végrehajtása más ember egészségét vagy a környezetét közvetlenül és súlyosan veszélyezteti, vagy ha a végrehajtása munkaviszonyra vonatkozó szabályba ütközik, vagy a munkavállaló életét, testi épségét vagy egészségét közvetlenül és súlyosan veszélyezteti.

Az iskola egyik tanárnője elismerte, hogy a 31 fős tantestületéből először 29-en írtak alá egy erről szóló nyilatkozatot, amikor pedig kiderült, hogy április 19-én csak az alsó tagozatosoknak indul újra az iskola, 16 tanár új nyilatkozatot írt alá. Ez úgy szól, hogy online folytatják a munkát. Hétfőn így csak egyetlen tanár ment be az iskolába, és otthon maradt a gyerekek többsége is. Egyetlen osztály akadt, amely teljes létszámmal jelent meg.

Az iskola igazgatója nincs elragadtatva a tanárok távollététől, ugyanis mindegyik hiányzó pedagógust egyenként behívott, hogy fegyelmit adjon nekik. Később visszavonták a répcelaki tanárokkal szemben alkalmazott büntetést és kompromisszumot kötöttek velük.

Így az oktatók semmilyen retorzióban nem részesülnek, ugyanakkor vállalták a jelenléti oktatást azzal a feltétellel, ha a teremben legfeljebb 10 gyereknek kell órát tartaniuk.

Eközben az ADOM Diákmozgalom felmérést is indított annak mérésére, hogy hányan hiányoztak hétfőn. Az eddig visszaküldött, több mint 25 ezer kérdőívből 11 ezren (vagyis a válaszadók 44,5 százaléka) nyilatkozott úgy, hogy az alsósok otthon maradtak.

( H.Sz.)