hirdetés

Új kategóriát teremt a Guinness Rekordok Könyvében a magyar hulladékmozaik, amit egy kilencéves fiú rajza alapján Zenovitz Zénó képzőművész alkotott meg a Madách téri flaszteren. 

hulladék mozaik

 

A világ italos kartondobozokból készült legnagyobb mozaikképét készítette el két nap alatt az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ). Az 55 négyzetméteres mozaik képének alapjául szolgáló rajzot egy általános iskolások számára kiírt országos rajpályázaton, több mint 220 rajz közül választották ki. Kiss Bence „A kedvenc fám” című alkotása lett a győztes. A kilencéves berettyóújfalui kisfiú rajzát Zenovitz Zénó képzőművész tervezte át italos kartondobozokból kirakható „hulladék-műalkotássá”.

Az IKSZ rámutatott arra, hogy az italos kartondobozok visszagyűjtési aránya Magyarországon jelenleg az európai uniós átlag felét sem éri el. A szervezet ezért rendhagyó és látványos környezetvédelmi eseményekkel hívja fel a figyelmet arra, hogy a tejes és a gyümölcsleves kartondobozok szelektíven gyűjthetők és újrahasznosíthatók.

A „hulladék-műalkotás” megépítésével az IKSZ új Guinness-rekordot állíthat fel.

A rekordkísérlet új kategóriát nyithat a rekordok könyvében, mert a világon első alkalommal készül ilyen méretű, környezetvédelmi célú „hulladék-műalkotás” – mondta a közlemény szerint Baka Éva, az IKSZ ügyvezető igazgatója.

Az italos kartondobozokat az FKF Zrt. munkatársai az alkotás bemutatása után szelektíven összegyűjtik és újrahasznosításra elszállítják.

 

Tapossuk laposra, majd gyűjtsük szelektíven!

Az IKSZ az elmúlt 12 évben folytatott szemléletformáló munkájának köszönhetően jelentősen nőtt az italos kartonok szelektív gyűjtése hazánkban, de ez az arány jelenleg még az EU-s átlag felét sem éri el, így környezettudatosság szempontjából jelenleg még mindig elmaradásban vagyunk a nyugati országokhoz képest.

A zöld gondolkodást segítő események és akciók szervezésével az IKSZ arra kívánja mozgósítani a hazai lakosságot, hogy nemcsak az elhatározás, de a cselekvés is számít, mert már egy italos kartondoboz kilapításával és szelektív gyűjtésével is teszünk a környezetünk megóvása és védelme érdekében.