hirdetés

Pumukli 60 éves lett
2022-02-27 18:28

60 éves Pumukli. Tudják Pumukli elvesz ezt, Pumukli elvesz azt, nem látják a kis ravaszt!” – szól a mondat, amelyre egy egész generáció emlékszik. A vörös hajú kis manó természetesen magyarok animátorok rajzolták meg, százan dolgoztak rajta.

 

Az alig 30 centis, vörös hajú kobold, aki Éder mester asztalosműhelyében csintalankodik, a nyolcvanas évek vége óta varázsolja el a gyerekeket a képernyőn. Ám a története sokkal régebbi. Pumukli ugyanis idén hatvanéves.

Éder mester és Pumukli történetét 1962-ben írta meg Ellis Kaut, amelyből még abban az évben sikeres hangjátékot készített a Bayerischer Rundfunk, azaz a Bajor Rádió. A mesék három év múlva gyerekkönyv formában is megjelentek.

Amint az írónő kitalálta az alapsztorit, tudta, a szemtelen csínytevő manót Pumuklinak hívja majd. Így tisztelgett a férje előtt, aki Pumuklinak becézte őt.

A sorozatot és a filmeket egy korábban valóban asztalosműhelyként üzemelő épületben forgatták, ám a ház ma már nincs meg. Az egykori műhelyt a forgatás 1985-ös befejezése után lebontották, helyére társasház épült.

Pumukli történeteiből 1982-1985 között egy három évados sorozat, majd 1999-ben egy 13 részes új sorozat, ezen kívül három mozifilm, egy a kobold nevét viselő tévéműsor és egy musical is készült.

Ellis Kraut egy pályázat útján találta meg Pumukli történetek első illusztrátorát, az akkor 21 éves művészhallgatót, Barbara von Johnsont, aki először fekete-fehérben, később pedig sokféle színű ruhában, de mindig nagy vörös hajzuhataggal rajzolta meg a kedves csínytevőt. A képernyőn végül azért lett sárga és zöld Pumukli, mert a producer Brazíliában töltötte gyerekkorát és megihlették az ország zászlajának színei.

Pumukli eredeti neve Pumuckl, de sok különféle módon hívják a különböző országokban. Spanyolországban például Pumuky, Görögországban Frou Frou, a perzsa területeken Voroojak, Dániában pedig Pilfinger.

Pumukli kalandjai ugyan egy nyugat-német mese, a sorozat animációs részeit a magyarországi Pannónia Stúdióban alkotta meg közel száz magyar rajzoló. A munkálatok, amelyek során több mint másfél millió egyedi rajz készült el, 1978-ban kezdődtek, az animációs rendező pedig a Macskafogó megalkotója, Ternovszky Béla volt.

( Horváth Szabolcs)