hirdetés

Szombaton délután ünnepélyes keretek között átadták Bud Spencer életnagyságúnál nagyobb, egészalakos szobrát a budapesti Corvin sétányon.

bud spencer szoborTasnádi Szandra szobrászművész, Diamante Pedersoli, Cristiana Pedersoli, Kárpáti György és Kocsis Máté Bud Spencer budapesti szobrának avatásán. A képre kattintva galéria nyílik. Fotó: Varga Imre/Magyar HírlapA ceremónián részt vett a néhai filmsztár két lánya, Cristiana és Diamante Pedersoli, fellépett a színész filmjeinek betétdalait feldolgozó Spencer-Hill Magic Band, illetve beszédet mondott Kocsis Máté, a VIII. kerület polgármestere is.

A hazánkban különösen nagy népszerűségnek örvendő Bud Spencer szobrát egy fiatal pestszentlőrinci szobrászművész, Tasnádi Szandra készítette el, és ajánlotta fel a Józsefvárosi Önkormányzatnak. A kerület képviselőtestülete úgy döntött, vállalja az emlékmű felállításának közel 9 millió forintos költségét, mivel a színész-sportoló életével olyan példát szolgáltatott, amely mindenképp megismerésre méltó és követendő a mai generációk számára is

Az ünnepségen jelen volt a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó Kárpáti György is, aki beszédében elmondta, három legjobb barátja közt tartotta számon Bud Spencert – írja a Bors.

A 2,4 méter magas szobor talapzatán a „Mi sohasem veszekedtünk” idézet szerepel, amit Spencer többször is elmondott színésztársával és jó barátjával, Terence Hill-lel kapcsolatban, amikor kettejük viszonyáról kérdezték. A mondat Terence Hill szájából is elhangzott Spencer temetésén.

Bud Spencer Carlo Pedersoli néven született Nápolyban, 1929. október 31-én. Gyerekkorától kezdve aktívan sportolt, 1949-ben mellúszásban, egy évvel később gyorsúszásban is országos bajnoki címet szerzett. Ugyanebben az esztendőben 4. lett az Európa-bajnokságon az olasz vízilabda-válogatottal. A versenysporttól 1967-ben vonult vissza, miután megkapta első hollywoodi filmszerepét. 1967-ben, az Isten megbocsát… én nem forgatásán ismerkedett meg Terence Hill-lel, akivel aztán elválaszthatatlan barátok és állandó filmbéli partnerek lettek, karrierjük során összesen húsznál is több alkotásban szerepeltek együtt.

A spagettiwesternek és Hill-lel közös mozijai mellett egybeforrtak nevével a Piedone-filmek is, melyben a nápolyi nyomozó, Rizzo felügyelő, becenevén Piedone bőrébe bújik. Alakításain generációk nőttek fel. 2003-ban hagyta abba a filmezést. 2010-ben tért vissza utoljára a I delitti del cuoco című filmsorozatban, amelyet Magyarországon Nincs kettő séf nélkül címmel vetítettek. 2010-ben Terence Hill-lel együtt, életművéért elnyerte a David di Donatello-díjat, ami legjelentősebb filmes elismerésnek számít Olaszországban. 2017. június 27-én hunyt el római otthonában.