hirdetés

Lassan közeledik a maszkviselés ideje. Hetek óta már több szakértő arról beszél, hogy a járvány újbóli felfutása miatt vissza kellene hozni legalább a maszkviselési kötelezettséget. Pécs azonban nem vár a tettek mezejére léptek.

 

Hétfőtől bizonyos helyeken kötelező lesz az orvosi maszk használata a Pécsi Tudományegyetemen.

Bár PTE Operatív Stábjának jelenlegi ismeretei szerint a Pécsi Tudományegyetem polgárainak jelentős része rendelkezik a szükséges védettséggel, tekintettel a koronavírus hazánkban is megjelent delta-variánsának sokszoros fertőzőképességére, a járványügyi adatok mérsékelt emelkedésére, illetve a tanévkezdés tapasztalataira, a PTE Operatív Stábja a biztonságos jelenléti oktatás és biztonságos munkahelyi környezet megteremtésének érdekében a maszkhasználat szabályait 2021. szeptember 13. napjától visszavonásig új szabályokat határoz meg, írják.

Az Egyetem területén kötelező a szájat és az orrot folyamatosan eltakaró orvosi maszk használata az alábbi esetekben: a Klinikai Központ területén a vonatkozó jogszabályi és belső utasítások szerinti módon (ezt az Emberi Erőforrások Minisztériuma külön rendeletben szabályozza). Zárt térben tartott, jelenléti foglalkozások (pl. előadás, szeminárium, gyakorlati óra) során, kivéve az előadást tartó személyt. A személyes jelenléttel megvalósuló ügyintézés során, a személyes jelenlét mellett, zárt térben tartott értekezletek, testületi ülések során, amennyiben nem biztosítható a biztonságos távolságtartás és/vagy a helyiség megfelelő szellőztetése.

A közleményből az is kiderül, hogy „nem kötelező, ugyanakkor erősen ajánlott a szájat és az orrot folyamatosan eltakaró orvosi maszk használata a közösségi terekben, a közlekedő folyosókon, a kollégiumban, az irodákban, illetve a zárt térben tartott rendezvényeken”.
Orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textil vagy más anyagból készült maszkot bárki jogosult használni, és a maszkhasználat senki számára sem tiltható meg. Jelen határozat nem vonatkozik az Egyetem fenntartásában álló köznevelési intézményekre, ahol az EMMI ágazati iránymutatásainak megfelelően rendezett a kérdés – zárul a közlemény.

Már hetek óta már több szakértő arról beszél, hogy a járvány újbóli felfutása miatt vissza kellene hozni legalább a maszkviselési kötelezettséget. Augusztus végén pedig az MTA elnökének kormány felé tett hosszú ajánlásában is szerepel a zárt térben való maszkviselés. Ám a téma jelenleg még igencsak megosztó hazánkban.

(CsT)