hirdetés

Patkány káosz Budapesten
2019-04-24 22:58

Patkány káosz van Budapesten. Ezt eddig minden érintett vezető tagadta. Azonban kiderült a főváros rágcsálómentesítésére felkért új cég a múlt decemberben megszavazott 650 milliós keretből még csak most, bő 5 hónappal később kapna meg 300 milliót a Főpolgármesteri Hivataltól,  egy rendkívüli budapesti patkányirtásra. Sajnos már későinek tűnik az intézkedés.

 

 

A titkos dokumentum, azonnali intézkedést szorgalmazó javaslat minden, a fővárosi patkányinváziót érintő balsejtelmet igazol, a súlyos közegészségügyi veszélyre hivatkozva pedig az azonnali intézkedés felelősévé Tarlós Istvánt nevezi ki. A főpolgármester komoly pácban lehet, hiszen húsvét előtt mindennek épp a szöges ellentétéről beszélt.

 

Mint ismeretes a főváros tavaly nyáron bízta meg a patkányirtó RNBH Konzorciumot a feladat elvégzésével. Most a vállalkozásnak miután brutálisan megszaporodtak a veszélyes rágcsálók plusz pénzért kellene a rendkívüli patkányirtást elvégeznie, méghozzá a helyzet közegészségügyi súlyossága miatt mihamarabb.

 

Tarlós főpolgármester mindezek tudatában tévesen közölte , hogy decemberben rendkívüli, az alapszolgáltatáson felüli patkányirtás történt Budapesten, a tavaly megszaporodott patkánykolóniákkal szemben a patkányirtók csak a szokásos intézkedéseket és irtási tevékenységet végezték, ráadásul erős a gyanú, hogy folyamatosan félretájékoztatták a nyilvánosságot is, hiszen Szeneczey Balázs főpolgármester helyettes szerint a patkányírtó cég nem ura a helyzetnek.

 

A titkos doksiból az is kiderül, hogy a fővárosi kormányhivatal népegészségügyi főosztálya már tavaly ősszel, egészen konkrétan 2018. október 24-én sürgős jelzést adott arról, hogy a fertőzöttség mértéke olyan tendenciát mutatott akkorra, ami már „célzott, intenzív intézkedést igényelt”. Pontosabban azt igényelt volna, ami azonban máig is elmaradt.

 

A szolgáltató RNBH Konzorcium csakis az eredeti szerződésében foglalt alaptevékenységet végezte el, miközben a patkányészlelések szintje tovább nőhetett tavaly nyár óta is.

 

Idevágó biztos információval egyébként jelenleg senki nem is rendelkezhet, hiszen az előterjesztésből az is kiderül, „időközben a kormányhivatal népegészségügyi főosztálya helyébe lépett a Nemzeti Népegészségügyi Központ”, amely ugyanakkor hivatalosan csak 2019 májusától lesz felelős szakhatóság. Van benne egy olyan megjegyzés is, miszerint a kormányhivatal kapacitáshiány miatt nem tudta ellátni a patkány- és csótánymentesség fenntartásának ellenőrzési feladatait.

 

Az előterjesztésben szó szerint szerepel, hogy az országos tisztifőorvos megerősítette ugyanakkor a Főpolgármesteri Hivatalnak jelenleg a fertőzöttség mértéke jelentősen meghaladja az elvárt mentes állapot mértékét.

 

Emiatt a főpolgármester saját hatáskörében azonnal, 3 napon belül kifizetné az egyébként tavaly már a közgyűlés által megszavazott, ám azóta valamiért visszatartott 650 millió mintegy felét, 300 millió forintot, hogy egy több hónapos, rendkívüli intézkedés keretében „a legfertőzöttebb területeken”, ami alatt a dokumentum a I., V., VI., VII., VIII., IX., XIII., XIV., XIX., XX. kerületeket nevezte meg, azonnali irtás kezdődjön.

 

Az előterjesztés arra is kitér, azért van szükség a szerződés módosítására és nem pedig felmondására, és más patkányirtó cég, akár a szolgáltatást 47 éven át fenntartó Bábolna Bio megbízására, mert azonnali, célzott és intenzív irtásra van szükség, nincs idő a váltásra.