hirdetés

A legújabb brit egészségügyi tanácsadás szerint a várandósság teljes ideje alatt érdemes mellőzni az alkoholfogyasztást, sőt már a fogantatás előtt mindkét fél esetében javasolt a teljes absztinencia, ezzel csökkenthető a magzati agykárosodás kockázata és növelhető a teherbeesés esélye.

gyermekvállalás

Azok a nők, akik teherbe akarnak esni, illetve azok, akik a terhességük első trimeszterében vannak, egyáltalán ne igyanak – javasolja a brit szülészek és nőgyógyászok szakmai szervezete a The Telegraph beszámolója szerint.

A fogantatás és az első három hónapja alatti alkoholfogyasztás a vetélés kockázatát növeli, ez első trimeszter utáni alkoholfogyasztást illetően eddig megengedőbb volt néhány orvos, nem tekintették még magzatkárosítónak 1-1 dl bor elfogyasztását maximum heti két alkalommal.

Azonban az újabb kutatások eredményeként már azt javasolják a szülészek, hogy legyen absztinens a kismama, ugyanis nincsenek megbízható adataik arra, milyen mértékű alkoholfogyasztás jelenthet kockázatot, van, aki érzékenyebb az italra. A megengedett mennyiségnél többet határozottan tiltanak, ugyanis a szesz a véráramon keresztül a méhlepénybe is eljut, ezzel bekerül a baba vérkeringésébe és így befolyásolhatja az agy növekedését, a koraszülöttség és a halva születés kockázatát is megnövelheti már a legcsekélyebb mértékű italozás is.
A brit szülészek és nőgyógyászok felhívták a gyermekvállalásra készülők figyelmét, hogy már a csekély, de a megengedettnél nagyobb mértékű rendszeres alkoholfogyasztás is súlyos következményekkel járhat a magzatra nézve: még az anyaméhben felléphet úgynevezett alkoholszindróma is, amelyek fizikai és mentális károsodásokat okoznak a születendő gyermeknél.

A szakértők arra is figyelmeztetnek, hogy azoknál a pároknál, ahol az apuka sokat iszik, akkor is nehezebben történik meg a fogantatás, ha az anya nem iszik. Az alkoholfogyasztás csökkentése vagy abba hagyása a terhesség alatt mindenképp hatással van a babára, ugyanakkor arra is figyelmeztetnek a szakértők, hogy ha egy károsodás már kialakult az alkohol következtében, akkor az nem fordítható vissza.

Sok anya aggódik, hogy többet ivott, akár be is rúgott abban az időszakban, amikor még nem tudta, hogy terhes. Különösen az előre nem tervezett terhességeknél ez igen gyakran előfordul. Utólag kiszámolható, hogy a terhesség legelső időszakára esett-e görbe este, de ezen – mondják a szakértők – nem kell aggódni, ha egyetlen alkalomról van szó. Azokat a nőket is igyekeznek megnyugtatni, akik heti egy-két alkalommal szeretnek esténként egy-egy pohár bort elfogyasztani: emiatt nem kell bűntudatot érezniük, azonban az egyéni érzékenység miatt érdemes saját orvosuk tanácsát kikérni erről.

Nagy-Britanniában évente 6000 gyermek születik valamilyen mértékű magzati alkoholspektrum-problémával. A neonatológus szakértő arra figyelmeztet, hogy ez akár komoly problémát is okozhat: agykárosodást, a későbbiek folyamán tanulási nehézségeket és fizikai problémákat is. „Nagyon nehéz meghatározni, hogy a biztonságos alkoholfogyasztás egy terhes nő számára, ugyanis minden ember és minden terhesség más. Ha valaki biztosra akar menni, egyáltalán ne igyon” – mondja a szakértő.