hirdetés

A gázérzékelő egy olyan kicsi és egyszerű eszköz, amely különböző gázok szivárgása esetében éles hangjelzéssel képes felhívni az ember figyelmét még időben a bajra. Az eszköz beszerzése egyszerű, szinte már bárhol meg lehet vásárolni. Árra való tekintettel az eszköz megfizethető – főleg, ha szeretteid és saját életed a tét. Beszerelése és beüzemelése nem igényel szakembert, mivel egy egyszerű készülékről van szó, ám karbantartása annál inkább. Folyamatosan ellenőrizni kell működőképességét és töltöttségi állapotát egyaránt.

 

Miért van szükség a gázérzékelőre?

Napjainkban már egyre több helyen lecserélik a kazánokat a modernebb zárt égésterű kazánokra, amelyek azért előnyösebbek, mivel a gáz égéséhez szükséges levegőt a házon kívülről kapják egy légbevezető csatornán keresztül. Azonban ebben az esetben is megtörténhet a baj emberi mulasztás vagy szerelői pontatlanság miatt, és emberéletek foroghatnak kockán, így ezen kazánok működése sem veszélytelen, könnyen előfordulhat, hogy szén-monoxid mérgezést okoznak. Igaz, hogy a kockázat kisebb, mint nyitott égésterű társaiknál, azonban körültekintőnek kell lenni használatukkor.

A belélegzett gáz nem csak kellemetlenségeket okozhat, hanem könnyen halálos kimenetelű is lehet, ha az ember nem tudja, milyen árulkodó jelekre kell odafigyelnie, mindemellett robbanásveszélyes is lehet. Amennyiben szeretnéd esténként nyugodtan álomra hajtani a fejed és biztonságban tudni szeretteidet, akkor keresd fel a netker8.hu weboldalát, ahol számos gázérzékelő készülék közül válogathatsz, és megismerkedhetsz fontosságukkal is.

Hova érdemes elhelyezni az érzékelőket?

Nem mindegy, hogy milyen gázról van szó, így egy kombinált érzékelő nem a legjobb választás. Az éghető gázok a plafonon vagy a földön gyűlhetnek össze, addig a szén-monoxid nem mutat különösebb rétegződést, mivel elkeveredik a levegővel. Így érdemes külön készüléket beszerezni és a lakás más pontjára felszerelni. Míg a szén-monoxid érzékelő leginkább a falon van a legjobb helyen körülbelül 1,5-1,8 méteres, azaz légzési magasságban, addig a gázérzékelőt a gáz típusától függően a padló vagy a plafon közelébe érdemes elhelyezni. Amennyiben kombinált készüléket vásárolsz, valamelyik érzékelője nem lesz eléggé hatékony, és nem érezheted magad teljes biztonságban.

Amennyiben beszerezted a megfelelő gázérzékelőt, azt időről időre karban is kell tartanod, mivel az érzékelőelemek idővel elöregedhetnek, és változhat az eszköz érzékenysége. Mindemellett a töltöttség folyamatos ellenőrzése is ajánlatos, főleg akkor, ha elemes a készülék. Vannak eszközök, amelyek jelzik, ha az elem töltöttsége alacsony, de érdemes bizonyos időközönként letesztelni a nagyobb biztonság érdekében.