hirdetés

Civil ruhás orosz szabotőröket vettek őrizetbe Kjevben az egyik metróállomáson. Az ötfős diverzáns csoportnál lőszereket, drogot és fegyvereket találtak, akik az ukrán egységekről is feljegyzéseket készítettek. A diverzáns csoport vesztét az ukrán lakosok okozták.

 

Az ötfős orosz civilruhás felderítők látszólag azért mentek a metró állomásra, hogy egy éjszakát töltsenek a menedéknek számító állomáson. Azonban az elvegyülés nem sikerült túl jól. Az ukrán rendőrség munkatársait a metróban menedéket találó civilek panaszai alapján elfogták. Az igazoltatás során a rendőrök az egyik férfihoz tartozó plüssjátékba rejtett golyókat, valamint egy Kalasnyikov AK-74 típusú automata puskához négy tárat találtak. Emellett öt zacskóban kábítószert is találtak náluk. Ugyanezen akció keretében a rendőrség letartóztatott „egy újabb ellenséges szabotőrt” is, aki „üzenetküldő alkalmazásokon keresztül továbbította az ukrán hadsereg állásait az ellenségnek” – közölte a rendőrség.

Az őrizetbe vett férfiakat további vizsgálat céljából átadták a biztonsági szolgálatnak.

Oroszország február 24-én teljes körű inváziót indított Ukrajna ellen. Az orosz hadsereg minden irányból jöttek, beleértve a szomszédos Fehéroroszországot is, amelynek Kijev és más nagyvárosok közelsége közelebb van, mint az orosz határ.

Eddig több mint 2000 ukrán civil vesztette életét az invázió óta – közölte a biztonsági szolgálat.

Az ukrán országos rendőrség főkapitányság szerint az invázió kezdete óta 17 rendőr meghalt és 50 megsebesült. Két tiszt nyomtalanul eltűnt.

Ukrajna szerint eddig több mint 5800 orosz katona halt meg. Oroszország hivatalosan nem hozza nyilvánosságra az áldozatok számát.

Csaknem 875 ezer menekült menekült el Ukrajnából – közölte az ENSZ Menekültügyi Ügynöksége.

(Csákány)