hirdetés

Kínában a tanítói szakmában döntő többségben nők dolgoznak. Az ország középső részén fekvő Vuhan város egyik általános iskolája a fiú kisdiákoknál feminin viselkedést fedezett fel, szerintük ennek oka az oktatói minta utánzása. Ezért most intézményesített úton, úgynevezett tanári kommandóval próbálják a férfias identitást erősíteni a fiú tanulókban.

kínai iskola

 

Az intézmény fiú nebulóinak egy része ugyanis állítólag kislányosan reagál bizonyos helyzetekre, az olvasásórákon például a nő tanárokat utánozva még hangszínüket is a katedrán állóéhoz igazítják. A tízmilliós tartományi székhely Jucaj nevű elemi iskola 104 tanítójából mindössze kéttucatnyi a férfi.

A férfi tanárok különítményét a már-már kórosnak ítélt jelenség megállítására és megfordítására vetik be. Feladatuk, hogy sok tanórán kívüli program szervezése során igyekezzenek a kisfiúkat olyan testnevelő és sporttevékenységbe bevonni, amelyekkel erősítik nemi identitásukat. Elsősorban a férfias megjelenés és viselkedés elsajátítására nevelik a kisfiúkat.

Az egyelőre tízfős csapat rendszeresen bekapcsolódik majd azon osztályok tanításába is, amelyek tanítói között kevés a férfi.

Kínában a tanítói szakma erősen elnőiesedett, aminek a szóban forgó oktatási intézmény szerint az a magyarázata, hogy a korosztály oktatásához megfelelő adottságok szükségesek, a kisiskolásokat nevelőknek az átlagnál nagyobb a felelősségük, ám alacsony a fizetésük.