hirdetés

Orbán Viktor 2019. szeptember elsejéig tegyen le egy középfokú B2-es nyelvvizsgát, követelték a pénteken délután fél 5-kor kezdődött tüntetésen a Kossuth téren a diákok.

 

A több száz fő részvételével zajló demonstrációt azért hirdették meg, mert 2020-tól kötelező lesz a nyelvvizsga az egyetemi felvételikhez, a tiltakozók szerint viszont a hazai iskolai idegennyelv-oktatás színvonala ezt nem teszi lehetővé.

Milyen ország az, ahol miniszterelnök lehet valaki B2-es nyelvvizsga nélkül, de egyetemista nem? – indokolta a félig vicces követelést Tarnay Kristóf, a tüntetés egyik szervezője. Ha Orbán Viktor nem teszi le addig a nyelvvizsgát, akkor népszavazási kezdeményezést indítanak, jelentette be.

A tüntetők azt kérik halasszák el a felvételihez előírt nyelvvizsga-követelmény bevezetését addig, amíg a magyar iskolák nem lesznek képesek rendesen megtanítani a diákokat valamelyik idegen nyelvre. A másik követelése a diákoknak pedig az, hogy Magyarországon ne lehessen miniszterelnök olyan személy, aki nem teljesíti az összes olyan feltételt, amit egy egyetemi felvételizőtől elvárnak.

A demonstrációt a Független Diákparlamenthez kötődő magánszemélyek jelentették be. Az eseményhez csatlakozott a Pedagógusok Szakszervezete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Szabad Egyetem, a Hallgatói Szakszervezet, a Szülői Hang és az Oktatói Hálózat. Emellett az MSZP, a Párbeszéd, a DK, a Jobbik, az LMP és a Momentum is jelen van. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint a Soros-hálózat és az ellenzék kampányakciójáról van szó.

Nem azért tüntetek, mert nem akarok tanulni – mondta az első felszólaló, Tasi Zsuzsi középiskolás diák.

Ő arról beszélt, hogy imád tanulni, de arra nincs ideje, hogy azt tanulja, ami érdekli. Ehelyett az iskolában nagyon sok olyan dologgal kötik le az idejét, amelynek semmi értelmét nem látja.

A tüntetés elején Áder János elhíresült videóját játszották be, amikor 2009-ben a Brüsszelbe készülő politikus angolul nyökögött, miután felhívták egy angol nyelvű telefoninterjúra. Ezután Orbán Viktor néhány angol nyelvű megszólalásából vágtak be részleteket a miniszterelnök jellegzetes magyaros akcentusával.

A mai tüntetés szervezői szerint  az általános és középiskolában nem megfelelő színvonalú a nyelvoktatás, így azok a gyerekek, akiknek a szülei nem tudnak drága különórákat megfizetni, kiszorulnak a felsőoktatásból.

A tiltakozók szerint a nyelvoktatás fejlesztése helyett olyan körülmények között várják el a kötelező nyelvvizsgát, amiben folyamatos a tanárhiány, és országosan a tavaly felvettek fele nem tudta volna teljesíteni ezt az elvárást.

Azért lettünk tanárok, hogy esélyt adjunk a diákoknak, mindenkinek – mondta a tüntetésen Dvorácskó Balázs, a Pedagógusok Szakszervezetének képviseletében.

A pedagógusképzésben most tanulók felének ma nincs nyelvvizsgája, így szerinte ha 2020-tól nyelvvizsgát írnak elő az egyetemi felvételiken, sokan nem fognak bejutni, így nem lesz megfelelő tanárutánpótlás se.