hirdetés

Indul az oktatás az általános iskolákban pár nap múlva. A félelem nagy, hisz a járvány bárkit megöl. A tanárok többsége csak egy oltáson van túl, ami védettséget nem ad. A szülők is félnek. Némi könnyebbség, hogy a veszélyeztetett gyermek igazgatói engedéllyel otthon maradhatnak de ha 250 óránál több lesz a hiányzásuk mehetnek osztályozó vizsgára. Más szülő hiába aggódik amiatt, hogy gyereke elkapja a vírust, nem tehet semmit, kérelmet sem írhat.

 

Sok szülő örül, hogy újra indul a suli, hiszen a gyerekeket felügyelni munkaidőben sok családnak nagy megterhelést jelent. A szülők így visszatérhetnek dolgozni, a kisiskolások visszakerülnek az osztályközösségbe, az élet megy tovább.Igaz a halálos járvány sajnos marad. Így érthető a félelem a szülők másik részénél, hiszen a járvány harmadik hulláma javában tombol.

Csak emlékeztetőül amikor Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere március 8-án elrendelte a digitális oktatásra való átállást, 133 halottat jelentettek – ma, amikor egy hétre vagyunk a kisiskolások visszatérésétől, 291 halottról szólnak a hírek. A szakértők nem győznek figyelmeztetni, hogy a negyvenes korosztály tagjai (a mostani általános iskolások szüleinek generációja) is nagy számban kerülnek az intenzív osztályra, de a brit vírusvariáns a 18 év alattiakat is képes komolyan megbetegíteni.

Nem vagyok vírusszakértő, de a tapasztalatok szerint valószínűleg terjeszthetik a vírust a tanárok és a diákok, ha van közöttük fertőzött.A kormánynak vagy így, vagy úgy döntenie kellett, mindenki számára jó megoldás pedig nem létezik. A hozzám eljutó vélemények kiegyensúlyozottak: a diákok fele visszajönne, a másik fel nem. Ha egy gyermeknek a szülei aggódnak érthető. Ez egy különleges helyzet, gyerekek közt is vannak krónikus betegek, például cukorbetegek. Senki nem szeretné, ha veszélyeztetett gyerekek tömegével járnának iskolába. Különleges helyzetben különleges megoldásokra van szükség, én az igazgatók helyében kérvény esetén gond nélkül engedélyezném a gyerek távollétét. Ha egy egész osztály, vagy egész évfolyam maradna óvatosságból a digitális oktatásnál, az intézményvezető az Oktatási Hivatalhoz fordulhat – fogalmazott Horváth Péter, a Pedagógus Kar elnöke.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megerősítette, hogy veszélyeztetett gyerekek igazgatói engedéllyel otthon maradhatnak.

A szülők többsége szeretné, hogy gyermekük visszatérhessen az iskolába, hiszen a szülőknek dolgozniuk kell. Jelenleg is vannak szabályok, amivel indokolt esetben távol lehet maradni, például a veszélyeztetettnek minősülő tanuló igazgatói engedéllyel otthon maradhat .De ebben az esetben is érvényes az a rendelkezés, hogy ha a tanuló 250 óránál többet hiányzik és nem szerez elég érdemjegyet ahhoz, hogy osztályozható legyen, a tanév végén osztályozó vizsgát kell tennie.

Mint írták, a tantermen kívüli, digitális munkarend elrendeléséről az operatív törzs dönthet, „ez a tanév folyamán végig hatékonyan működött, és ahol szükséges volt, ott haladéktalanul megszületett az erre vonatkozó döntés”.

Azonban másmódon hiányozni úgy tűnik nem lehet.

( TE)