hirdetés

Kim Dzsong Un kedden újra megnyitotta Észak-Koreában a Szondovon Nemzetközi Gyerektábort, ami közel 30 éve várja a külföldi fiatalokat, hogy megismerkedjenek a helyi kultúrával, a legtöbb észak-koreai gyerek számára ismeretlen luxuskörülmények között. Még Magyarországból is lehet jelentkezni.

eszak_koreai_gyermektabor

A program eddig csak a baráti országokkal való kapcsolat szorosabbra fűzését tűzték ki célul. Az idei gyermektábor azért rendhagyó, mert a szervezők ezen a nyáron bárhonnan szívesen fogadnak diákokat. Oroszországból, Kínából, Vietnámból, Írországból és Tanzániából nyaralhat itt több mint háromszáz kisiskolás, de akár Magyarországról is lehet jelentkezni, sőt még az Amerikai Egyesült Államokból is.

A táborozók nyolc napot töltenek főzéssel, fürdéssel, csónakázással és az észak-koreai gyerekekkel való barátkozással, phenjani utazással. Az észak-koreai kormány által erősen szponzorált szünidő – a táborozás és egy phenjani látogatás – 270 dollárba (62 ezer forintba) kerül egy-egy külföldi vendégnek. 

A nyaralás során a résztvevők némi betekintést kapnak a külvilágtól szinte hermetikusan elzárt ország életébe, ám a táborozók persze olyan körülmények között pihenhetnek – televízióval és videojátékokkal felszerelt légkondicionált szobákban -, ami a legtöbb észak-koreai gyerek számára elérhetetlen. Óriási vízi csúszdákkal, saját stranddal, és röplabdapályákkal ellátott üdülőhelyen. Meg persze a néhai nagy vezérek, Kim Ir Szen és Kim Dzsong Il gyermekekkel körülvett bronzszobraival.